Vuoden 2020 parhaat elokuvat - Top 50

Star Wars: The Force Awakens (2015)

Leffasarja, jonka parissa tuli kasvettua. Mitä nyt kuulun siihen toiseen sukupolveen, joka kasvoi näiden prequellien aikana. Siihen päälle kaikki oheistilpehöörit, etunenässä kaiken maailman pelit, joista suurimpana Knights Of The Old Republic. Ja tavallaan sitä luuli, että tämä leffasarja oli kuopattu. Mutta raha puhuu, oikeudet vaihtoivat omistajaa Disneylle ja rahantekokone pyöräytettiin uudelleen käyntiin.

Joten kyllähän siinä aikuinen ihminen purskautti jotain märkää silmäkulmistaan 3D-lasit päässä kun ikoniset John Williamsin fanfaarit pärähtivät soimaan ja taas oltiin galaxissa far far away. En seuraa juurikaan ennakkoon yhtään mitään, joten tiesin vain mitä juliste ja traileri kertoivat. Luvassa on fiilistelyä kolmen alkuperäisen Tähtien Sodan merkeissä ja meillä on päähenkilöinä tyttö, sekä tumma poika, joista jälkimmäinen on Storm Trooper.

Siinä sitten käännettiin tunnelman sementoimiseksi nupit hieman enemmän kaakkoon kuin maksavalle, herkkäkorvaiselle, yleisölle uskaltaisi ja imeydyttiin mukaan JJ Abramsin visioon.

Seuraavaksi lievähköä spoiler-kamaa...


Ensimmäisenä leffan jälkeen keräillään ajatuksia. Sitä mietitään paljonko on värilaseja päässä ja mihin tämä elokuva pitäisi arvostaa kun kuitenkin mentiin vahvasti viihdepää edellä. Viittauksia ja sisäpiirikivaa odotettiin alkuperäisesti trilogiasta, mutta että ihan tälläistä kierrätysmeininkiä. Valtaosa juonenkäänteistä ja tapahtumista oli jo periaatteessa nähty aiemmissa osissa.

Odotetumpi ongelma oli Disney ja elokuvan pg13 ikäraja, mikä täälläpäin globea kääntyi k12. Yleisemmässä taistelussa sitä ei huomaa, mutta sitten kun kaivetaan niitä valomiekkoja esiin ja siirrytään hand-to-handiin, niin valomiekan osuessa kuuluisi tulla pahaa jälkeä. Eli toisinsanoen väkivaltaisena barbaarina odotin irtoraajoja. Toki jos Disneytä vielä haluaa vähän lisää mollata, niin pitkälti jatkuvasti ämyreistä soi taustalla musiikkia kuten Disney-leffoihin kuuluu, mutta se ei itseäni haittaa sitten tippaakaan.

En tiennyt mitä odottaa näiltä uusilta kasvoilta, jotka eivät olleet minulle tuttuja nimiä ja vaikuttivat hieman karismattomilta. Mutta Daisy Ridley vei ainakin palan sydämestäni, koska hänen manööverinsä valkokankaalla toivat kovasti mieleen ikisöpön ja ihanan Keira Knighleyn. Ja näin jälkiviisauteen taipuvana on todettava, etten olisi enää parempaa hahmoa tuohon asemaan keksinyt kuin tämä Ridleyn naishahmo. Kerrankin sana raikas tuulahdus on paikallaan ja se myös luo sopivan vahvaa pesäeroa aiempiin osiin. Sitten tämä stormtroopermies puolestaan on vähän pökkelö, mutta kyllä se menee ihan kivasti mukana. Kun puhuttiin kierrätyksestä, niin tässäkin kovasti haisee asetelma Han <3 Leia. Sidekick ainoastaan puuttuu stormtroopermieheltä.
Hieman Keiran tapaan, Daisy on usein suu auki, hampaat esillä
Hieman Keiran tapaan, Daisy on usein elokuvassa suu auki. "Teeth acting".

Suurin tihkaisu hahmo- ja näyttelijäpuolella on Adam Driverin esittämä pahiksen kätyri, joku Kylo Ren. Nuori siloposki, jonka naama näyttäisi vain hieman oudon muotoiselta. Se on aavistuksen kapea ja pitkä profiililtaan, ja tietysti kalpeahko jne. Kaikki perinteinen shaisse. Täten kun tuo hahmo vielä vetelee temper tantrumeita parikin kertaa leffan aikana, jolloin laitetaan valomiekalla huone paskaksi, niin mieleen tulee lähinnä joku koulukiusattu angstaileva teini. Siinä on sitten aika sairas pudotus tasollisesti Darth Vaderista ja Darth Maulista. Palpatinen virkaa kaiken mystisenä takapiruna toimittaa Andy Serkisin ilmeisesti jälleen liikkeentunnistuksen kautta esittämä Snoke. Eli vähän niin kuin Snot tjs. Että hieman on taas paska nimi keksitty, joka ei ainakaan herätä mitään auktoriteettia tai pelkoa, vaan istuu tosi nätisti suuhun ja kaikkee hei. Myös laiska käsikirjoitus tuossa lopputaistelussa kätyrin ja pääsankarimme välillä jätti vähän halpamaisen maun katsojalle. Kaiken paskan jälkeen mitä hyvikset saavat tältä pikkupahikselta sietää + armottoman väännön jälkeen, tämä pahis voitetaan taistelussa ja se jää lähes henkihieveriin. Mutta eihän sitä tietenkään päästetä pois päiviltä ja ruudulta kuuluu tässä tapauksessa hieman ärsyttävä repliikki "bring Kylo Ren back to me. It's time to complete his training". Mikä taas tosin selittää sen, miksi tuo pelottava pikkukätyri otti nekkuun ekaa kertaa valomiekkaan koskevalta hahmolta.

Vanhat patut ovat tosiaan mukana kuten jo posterikin ilmoittaa. Harrison Ford siis taas saa jonkun miljardin varmaan lisää nimensä alle ja olisiko kärkisijakin lähellä kun mitataan eniten rahaa "keränneitä" näyttelijöitä. Star Warsia, Indya ja muita ihan kelpo pätkiä siellä 80-90 luvuilla. En ole vähään aikaan noita listoja katsonut ja ei hajuakaan missä ja ketä siellä on missäkin sijoilla. Ford toki antaa tasoitusta siinä mielessä, ettei taida olla tehnyt animaatioita. Ainakaan vielä, siinä olisi sivuroolien lisäksi kiva tapa kerätä kypsemmälläkin iällä palkkashekkiä. Niin ja olihan näitä tuttuja hahmoja helvetin mukava ja hauska nähdä, elokuvan parasta antia ja kyllähän Han Solo tässä oli erittäin vahvasti vieläpä mukana. Mitä nyt kun tiedetään Fordin pienet antipatiat liittyen Han Soloon ja Star Warsiin, koska vuosikymmeniähän mies ei halunnut enää rooliin palata, niin voin vain kuvitella että pappa on heittänyt että teen tämän sillä ehdolla, notta kirjoitatte minut ulos niin vahvasti, ettei enää tartte palata takaisin. Noh, mission accomplished.

Helvetin hyvää viihdettä ja Star Wars -meininkiä. Ei tosin nähty mitään Darth Jar-Jar Binksejä, kuten oliko se nyt redditissä joku oli spekuleerannut. Ja näitä toki oli spekuloitu ja Phantom Menacen ilmestyessä 98. Eli että JJB olisi ollut Yodan vastakohta, mutta se haudattiin vähin äänin musertavan kritiikin jälkeen tuota hahmoa kohtaan. JJ Abrams myös ohjaajana jättää sitä omaa kädenjälkeään jos tämän + Star Trekit ja Super 8:n katsoo, niin yhtäläisyyksiä pitäisi olla havaittavissa. Sen verran samaa fibaa aiheuttavat. Myös kun käsikirjoituksessa kaverilla näppinsä pelissä, niin kaikissa päähahmot ovat aikas nuoria. Voihan sekin tosin myydä paremmin, tai sitten tykkää vähän helpompien tapausten kanssa työskennellä tai jotain.

Arvosanallisesti olen hieman hämmentynyt, mutta asettaisin haarukkani välille 8-9. Mutta tämä olisi pakko käydä vielä kertaalleen vilkaisemassa, että pystyn muodostamaan objektiivisemman ja tarkemman mielipiteen. Sen verran oli paksut fanilasit ja sen verran antauduin mukaan, että en heti leffan jälkeen kykenyt varmaan edes muodostamaan järjellisiä ajatuksia,

Kommentit

  1. Itsellä kääntyi Snoke päässä suoraan pahaenteisesti Snakeksi. Vähän niinkuin Dooku aikoinaan deekuksi.

    VastaaPoista
  2. Itselläkin oli muistaakseni jotain ongelmia Dookun nimen käsittämisessä, mutta en muista tarkalleen millaiseksi se vääntyi. Christopher Leestäkin jäi kivat jäljet historiaan kun osana kahdessa megafranchisessa 2000-2010 luvuilla. Vaikka jotkut saattavatkin muistella Leeta mieluummin Hammer Filmsien tuotannon parissa. Ja mahtuuhan siihen väliinkin, juuri katselin muutama päivä sitten Wicker Manin. Hieno mies, hieno pahis, hieno ääni. Olenpa kuunnellut nuo miehen kaksi Charlemagne -"hevimusa"levyä.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti