Virtuaalitodellisuus ja elokuvat

Arvostelusysteemi

En käytä hirveästi aikaa miettiessäni arvosanoja, mutta se on kuitenkin hyödyllinen työkalu siinä mielessä, että se auttaa tulkitsemaan tekstiä. Jos arvostelu on täynnä kehuja ja onnistumisia, mutta arvosana on vaikkapa 3 tähteä, niin siitä voi päätellä minun keskittyneen enemmän elokuvan positiivisiin puoliin, ja että pidän niiden julkituontia tärkeämpänä/ansiokkaampana kuin ilmiselviin epäkohtiin syventymistä. Toki arvosanaa pitää osata myös tulkita samoin kuin tekstiä ja sen vuoksi päätin sorvata tämän sivun, että näette miksi mikäkin elokuva saa minkäkin arvosanan ja mihin erityisesti kiinnitän huomiota arvosanaa pohtiessani.

Arvosanaa muodostaessa yritän pohtia etunenässä seuraavia asioita:

1. Mitä elokuva yritti saavuttaa/olla, ja miten elokuvallisesti ansioituneella tavalla?
2. Onnistuuko elokuva tavoitteessaan?
3. Kuinka monin tavoin ja kuinka paljon elokuva olisi voinut parempi?
4. Katsotko sen uudestaan ja kuinka hyvin se säilyttää tasonsa uusintakatseluilla?
5. Miten mieleenjäävä se on?

Kohdat neljä ja viisi ovat enemmän persoonallisen maun puolelle meneviä, vaikka elokuvantekijälläkin on niihinkin oma sanasensa sanottavana. On huomioitavaa, etten arvosanoja antaessani varsinaisesti vertaile elokuvia keskenään, koska jokainen on oma uniikki tapauksensa. Käytän kuitenkin tietämystäni eri elokuvista ja genreistä pohtiessani noita ylläolevia kysymyksiä.

Käytän viiden tähden järjestelmää ja olen nyt heinäkuun alussa 2018 ottanut käyttöön puolikkaat tähdetkin, että saan enemmän liikkumavaraa. 2,5 tähteä toimii vedenjakana paremman ja heikomman aineksen välillä. Arvosanat menevät siis kutakuinkin näin, jos niitä yrittää lyhyesti sanoiksi pukea.

★★★★★ - Klassikkoainesta ja mestariteos. Silkkaa täydellisyyttä, johon ei välttämättä törmää joka vuosi.
★★★★½ - Kerrassaan poikkeuksellinen, vuoden parhaita elokuvia.
★★★★ - Äärimmäisen vahva, ansioitunut ja mieleenjäävä.
★★★½ - Erittäin hyvä ja onnistunut toteutus siinä, mitä lähdettiin hakemaan. Eli kokonaisena elokuvana läsnä saattaa olla joitain teräviä kulmia ja puutteita, mutta ydin on erittäin toimiva.
★★★ - Hyvä tai kelvollinen elokuva. Ehdottomasti katsomisen arvoinen, mutta ei aivan niin hyvä kuin olisi voinut olla. Ei ehkä onnistunut kaikessa haluamassaan ideaaleimmalla tavalla, mutta plussat hakkaavat miinukset.
★★½ - Keskinkertaisen unohdettava suoritus ja se ongelmallisin arvosana, sillä tämä ei oikein anna suoraa vastausta siihen, onko elokuva hyvä vai huono. Sanoisin tällä arvosanalla elokuvan tasapainoilevan siinä välimaastossa ja riippuu katsojan mieltymyksistä kummalle puolelle aitaa elokuva laskeutuu. Tälläisen "ihan katsottavan" elokuvan ansiot ja puutteet joko pitkälti kumoavat toisensa, tai sitten kyseessä on vain niin viimeisen päälle turvallinen ja tyypillinen genrensä tuotos.
★★ - Epäonnistumisen puolella oleva toteutus. Elokuva ei vain lähde kokonaisuuten kunnolla toimimaan ja potentiaalia on hukattu eri syistä. Pettymys on päällimmäinen tunne, mutta elokuva on kuitenkin joitain pelastavia ominaisuuksia
★½ - Huomattavia ongelmia. Kehno, väsynyt ja kaavamainen toteutus.
- Täysin riittämätön ja yksinkertaisesti huono toteutus. Juuri mikään ei toimi.
½ - Kamala toteutus. Täysin vailla taiteellisia ansioita, luotaantyötävä.

Lopuksi pitäkää mielessä, että kyse on aina lopulta persoonallisesta mausta, vaikka jonkinsortin objektiivisuuteen yrittäisi kuinka pyrkiä. Vaikka antaisin elokuvalle hyvän arvosanan, kaikki eivät siitä varmastikaan nauti. Ja vastaavasti jos pidät lyttäämästäni elokuvasta, en ajattele sinulla olevan huono maku, tai sivistymätön käsitys elokuvista. Minullakin on omat suosikkini, joita valtaosa pitää roskana.

Erilaisten näkemysten ja perusteluiden lukeminen rikastaa mieltä. Toivon tarjoavani lukijoille uutta ajattelemisen aihetta jo nähtyyn elokuvaan, sekä nostamaan esiin asioita joihin kiinnittää huomiota. Ennen kaikkea haluan pyrkiä perustelemaan konkreettisesti, miksi jokin elokuva on minusta hyvä tai huono. Miksi jokin toimii ja jokin ei? Olen matkalla ymmärtääkseni elokuvaa. Joka päivä opin jotain uutta ja näitä huomioita haluan jakaa eteenpäin arvosteluissani samalla kun pahoinpitelen Suomen kieltä.

Jonkinlainen tulevaisuuden haave olisi muuntaa blogi videomuotoon ja toimittaa materiaali myös englanniksi, mutta toistaiseksi minulta puuttuu sekä rohkeutta että laitteistoa tälle muutokselle. Tiettävästi kun ensimmäinen askel massasta erottumiselle olisi kunnon kamera ja mikrofoni. Teknisen puolen uskoisin hallitsevani. Ehkä joku päivä.

Kommentit