Ihmeotukset: Grindelwaldin rikokset (2018) - elokuvan arvostelu

Top 10: Lätkäelokuvat

Nyt kun kerran on jääkiekon MM-kisat menossa, niin koitettiinpa jonkinlainen lista kasata parhaista hokielokuvista. Ja kuten varmaan sinänsä on tiedossa, niin todella erinomaista lätkäelokuvaa ei ole ja itseasiassa edes kohtalaisiakaan elokuvia ei ole kymmentä kappaletta. Eli tässä lähinnä kaksi ketjua rouhijoita, joista parhaat kuitenkin pystyvät myös kantamaan jonkin verran vastuuta hyökkäyspäässäkin. Miksiköhän muuten valtaosa lätkäelokuvista on aina komedioita ja suomennokset on aivan kamalia kun koitetaan lyödä mahdollisimman rajua tekstiä tiskiin.

10. Youngblood - Lätkä veressäElokuva joka nousee tahattomaksi komediaksi ja kuten jo kuvastakin voi päätellä, niin vähän on vaikea välillä ottaa kavereita tosissaan. Siis lätkäelokuva ja pääosassa mm. 1980-luvun teinityttöjen sydäntensärkijä Rob Lowe, sekä mukana menossa vielä Patrick Swayze ja heitetään Keanu Reevesinkin nimi ilmoille. Elokuvassa taitava farmipoika pelailee Kanadan pikkusarjassa ja on skouttien seurattavana, mutta hänen pehmeytensä aiheuttaa kysymysmerkkejä. Joten lopulta pistetään hösseliksi ja aletaan lyödä turpaan kaikkea mitä liikkuu. Jotenkin noin. Elokuvan viime näkemästä on lähimain kymmenen vuotta, että ei ole ihan tuoreena mielen sopukoissa.

9. Waking Up Wally: The Walter Gretzky Story


Vuonna 1991 legendaarisen Wayne Gretzkyn isä Walter sai aivoverenvuodon, josta hän kuitenkin selvisi hengissä, mutta sai aika reippaan muistinmenetyksen. Hän ei nimittäin muista oikein mitään poikansa jääkiekkourasta ja sen eteen tehdyistä uhrauksista. Elokuvassa sitten noita muistoja palautellaan mieleen koko Gretzkyn perheen voimin. Aivan mukava tälläinen perustarina vastoinkäymisten voittamisesta ja niiden kanssa elämisestä. Hokifaneille tietysti yksi asia on Waynea esittävän näyttelijän yli pääseminen, sillä yhdennäköisyys nyt ei ole mikään mielenräjäyttävä. Ei ole muuten julkaistu Suomessa tätä vuoden 2005 tuotetta.

8. Net WorthJälleen yksi Suomessa julkaisematon elokuva, joka keskittyy tällä kertaa enemmänkin jääkiekon kabinetteihin. Nimittäin tämä TV-elokuva käsittelee NHL:n pelaajayhdistyksen syntymistä Red Wings -pelaaja Ted Lindsayn ja Canadiensin Doug Harveyn ponnistelujen seurauksena. Ehdoton pakkokatselu jokaiselle jääkiekkointoilijalle.

7. Mestarit - Kiekkokaukalon kauhutPakkohan tämäkin on löytyä listalta, kuitenkin olennainen osa meikäläisen lapsuutta ja monesti tuli näitä leffoja katseltua. Näitähän on siis kolme tehty ja kaikki noudattaa pitkälti samaa kaavaa. Ja kuten paidoista huomaa niin NHL-joukkue Anaheim Mighty Ducksin omistanut Disney on näiden lastenelokuvien takana. Emilio Estevez toimii valmentajana kaikissa leffoissa, joissa hän johdattaa sekalaisen altavastaajasakkinsa ylivoimaista suosikkia vastaan jääkiekko-ottelun merkeissä tietenkin. Vastustaja on aina isokokoisempi, koostuu rikkaista valkoisista penskoista ja joukkueen univormu on tasoa kokomusta (sikskuse symboloi pahaa, hei). Pelätty leijalämäri on jäänyt mieleen tähänkin päivään saakka ja saattoihan sitä aikanaan itsekin tulla koitettua luistimet jalassa ja maila kädessä. Jostain kumman syystä se ei lähtenyt ikinä samalla tavalla leijailemaan.

6. Mystery, Alaska - Kaukalon kuninkaatVuoden 1999 taloudellinen floppielokuva, mutta silti ihan mukavan kevyt katsomiselämys. NHL-joukkue New York Rangers lähtee pelaamaan televisioitua näytösottelua Alaskaan luonnonjäälle ja tämä komediallinen elokuva seuraa vastustajaksi valitun pikkukaupungin asukkaiden innostusta ja joukkueen otteluun valmistautumista. Tosin ei nyt tuolla pikkukylällä kauhean huono materiaali ole jos valmentajana on itse Burt Reynolds ja tähtipelaajana Russell Crowe. Valitettavasti vain Rangersin pelaajisto ei koostu oikeista pelaajista, koska moni tuon ajan oikeista Rangersin pelaajista kieltäytyi esiintymästä tässä elokuvassa.

5. GoonSean William Scottin esittämä portsari Doug Glatt päätyy sattuman kautta paikallisen alasarjajengin "goonin" rooliin, eli ns. poliisiksi. Ja näin tämä intellektuellin perheensä keskuudessa epäonnistujaksi leimattu yksinkertainen kaveri löytää kutsumuksensa ja nousee fanien suosikiksi. Ja kuten vanhanajan NHL-tappelijoillakin, niin ei ole niin väliä ettei Doug edes osaa luistella. Lopulta elokuva huipentuu kun pelätty entinen NHL:ssäkin hanskannut veteraani Ross Rhea luistelee Dougin joukkuetta vastaan. Ja siinä sivussa ehkä Doug saa viimein tyttöystävänkin? Aivot narikkaan ja nauramaan stereotypioille. Ei ole tätäkään ilmeisimmin jostain kumman syystä Suomessa julkaistu, mikä on jo käsittämätöntä. Todennäköisesti sentään TV:stä tullee jossain vaiheessa.

4. Les BoysYksi, elokuvaa ei ole Suomessa taaskaan nähty. Kaksi, jos päädyt tämän jotain kautta hankkimaan käsiisi, niin tästä on olemassa ranskalainen ja englannin kielinen versio. Tässä komediassa paikallisen pubin tulevaisuus on vaarassa, joten pojat päättävät muodostaa jääkiekkojoukkueen ja järjestää hokipelin rahan keräämiseksi. Elokuva ratsastaa ja analysoi miesten stereotypioita. Jotain elokuvan suosiosta Kanadassa kertonee se, että tämä elokuva poiki pari ei-hyvää jatko-osaa ja TV-sarjan. Ei mikään vuoden elokuva, mutta hemmetin hauska ja kepeä elokuva jollekin perjantai-illalle.

3. The RocketTuli hiljattain jopa televisiosta, enkä nyt valitettavati muista tarkkaan miten oli suomennettu, eikä IMDB:kään kerro sitä selvästi. Mutta tässä elokuvassa on kuulkaas jo aikalailla tyyliä. Se kertoo Maurice "Rocket" Richardin tarinan. Nuori ja pienikokoinen tehdastyöläinen ansaitsee try-outin kautta paikan legendaarisessa Montreal Canadiensissa. Nousee yli vaikeiden loukkaantumisten ja muiden vastoinkäymisten nousten lopulta joukkueen tähtipelaajaksi ja yhdeksi lajin ehdottomista legendoista. Sekä ranskankielisten keulakuvaksi poliittisessa taistelussa. Valitettavasti elokuva yrittää olla hieman liikaa suurempi mihin rahkeet riittävät ja kun en ole ranskaa puhuva kanadalainen, niin valitettavasti hieman jään fiiliksen ja tarinan ulkopuolelle ja elokuvan mahtipontisuus alkaa satuttaa katsomiskokemusta. Silti jääkiekkoelokuvien parhaimmistoa. Jokainen sitten voi itse päätellä, mitä se kertoo hokileffoista.

2. MiracleNyt on pakko tunnustaa, en ole nähnyt tätä elokuvaa ja silti se on numerona kaksi. Kypsyttelen vielä sen ajatuksen kanssa, että tämä on Disneyn elokuva ja että tämä kertoo jääkiekkopiirien kuuluisasta Lake Placidin ihmeestä, jolloin Herb Brooksin valmentama amatööripelaajista koostuva USA:n joukkue voitti sensaatiomaisesti kotiolympialaisissa kultaa kaatamalla mm. suuren ja mahtavan Neuvostoliiton punakoneen. Uroteko, mihin yksikään joukkue ei ollut pystynyt uskoakseni 20 vuoteen. Valitettavasti minun ajattelussani, mikäpä voisi olla enää parempi paikka lyödä todellinen feel-good pro-USA elokuva ilmoille, vetää käsi lippaan ja kuunnella jenkkien kansallislaulu, jonka jälkeen liittyä "USA, USA, USA" -huutoihin. Terveisin kunnon punaniska stereotypiat täällä päässä... Mutta laadukas elokuva ja kuuleman mukaan realistiset jääkiekkokohtaukset. Kyllä tämä nyt joku päivä pitää katsella, mutta tosiaan viimeksi kun TV:stä näkyi, niin nenää nyrpistellen skippasin. Antakaa uusi mahdollisuus!

1. LämäriEi varmaan ollut vaikea ykköstä arvata kun ei tätä muulla listalla näkynyt. Suuri kulttielokuva, joka luonnollisesti poiki pari vähemmän hyvää jatko-osaa. Charlestown Chiefsilla ei mene hyvin vaan joukkue häviää, häviää ja häviää. Katsomossa ei ole yleisöä ja mikäli paikallinen tehdas suljetaan kuten on huhuttu, niin se merkitsee joukkueen lakkauttamista. Pelaajavalmentaja Reggie Dunlop saa korviinsa tiedon, että tehdas tosiaankin suljetaan, mikä merkitsee sitä, että kuluva kausi on joukkueen viimeinen. Se merkitsee myös sitä, että vanhan veteraanin Dunlopin jääkiekkourakin olisi loppu, sillä mikä joukkue nyt haluaa viittäkymppiä lähestyvän kehäraakin. Dunlopin ainoa toivo olisi se, että joku taho kiinnostuisi joukkueen ostamisesta, tai edes hänen palveluksistaan. Niinpä hän laskee ilmoille huhun, että jokin floridalainen taho on kiinnostunut joukkueen ostamisesta ja kaukalon puolella joukkue alkaa tapella kuin viimeistä päivää kuvaassa näkyvien yksinkertaisten Hansonin veljesten johdolla. Yhtäkkiä joukkue alkaakin voittaa ja on menossa kohti playoffeja.

Kommentit