Vuoden 2020 parhaat elokuvat - Top 50

The Avengers - Kostajat (2012)

Ohjaus: Joss Whedon

Rooleissa: Robert Downey jr, Chris Evans, Mark Ruffalo, Scarlett Johansson, Chris Hemsworth, Jeremy Renner, Tom Hiddleston, Samuel L. Jackson

Kesto: 143 min.


Tässä se nyt on. Elokuva jolla on jo kiusoiteltu vuosia, kaikki oman elokuvansa saaneet Kostajien jäsenet samassa ajassa ja paikassa. Ja se tapahtuu niin, että Thor -elokuvasta tuttu pahis Loki (Hiddleston) tulee maapallolle uusien liittolaistensa avittamana ja kaappaa raakaa energiaa olevan Tesseraktin S.H.I.E.L.D:in ja tämän johtajan, Nick Furyn (Jackson) hallusta. Lokin tarkoituksena on muodostaa tällä energiakuutiolla portti toiseen ööh - elokuva ei selittänyt tarkalleen minne, enkä itse ole ottanut selvää -, paikkaan universumissa jossa Lokin uusien liittolaisten armeija odottaa sotavalmiudessa. Joten Furyn on pakko pelata viimeinen jokerinsa ja kutsua sooloilevat Kostajat koolle toivoen, että he oppivat työskentelemään tiiminä ja käyttämään omia vahvuuksiaan toistensa hyväksi. Eli tähän kööriin kuuluvat lopulta Captain America, Iron Man, Hulk (Ruffalo), Thor, Black Widow (Johansson) ja Hawkeye (Renner).

Pehmeä ja tyylikäs kyyti


Hmm, okei. Supersankareita, pahiksia, maailma vaarassa, vastoinkäymisten kautta voittoon. Siinä jonkinlaista perusreseptiä supersankarielokuvalle. Tälläiseen eepokseen lyödään vielä sekaan ongelmia kuten miten saada sankarit luontevasti koolle, jakaa tasaisesti ruutuaikaa ja saada ennen kaikkea kaikki tärkeiksi tarinalle, sekä tuoda kaikkien ominaispiirteet esiin. Ja sitten vielä tarjota jokaiselle sankarille ns. lihaa luiden päälle pureutumalla hieman pintaa syvemmälle. Eihän tästä mitään Oscareita ansaitsevaa draamaa saada, mutta lopputulos on kuitenkin hyvä ja vielä enemmän sitä nostaa jalustalle kun mietitään juuri näitä edellä mainittuja lähtökohtia. Elokuva on hauska, tarina yhtenäinen ja kaikki sankarit ovat tasaisesti esillä. Enempää on vaikea pyytää, tai ainakin toteuttaa.

Ja kuten näin eeppiseen elokuvaan kuuluukin, niin myös erikoistehosteita piisaa CGI:n muodossa. Mutta silläkään ei ammuta yli ja jälkikin on laadukasta. Kertoo kyllä myös jotain näistä "hiljaisten hetkien" laadukkuudesta, että jos elokuvasta ottaisi pakolliset toimintakohtaukset pois, niin se olisi siltikin erittäin hyvä ja kiinnostava. Eli ei millään lailla rakennu siis pelkästään massiivisen mittaskaalan toimintaan ja naseviin one-linereihin, joita kyllä tulee elokuvan aikana täyslaidallinen. Pari olisi voinut niistä jättää poiskin, mutta pääsääntöisesti vähintään naama vääntyi allekirjoittaneella hymyyn.

Elokuvan kesto on tosiaan 142 minuuttia ja tuttuun tapaan lopputekstien aikana ja/tai niiden jälkeen tarjoillaan muista elokuvista tuttuun tyyliin pientä videontynkää. Pidemmänkin elokuvan olisin katsonut näiden sankareiden henkilökemian siivittämänä, mutta kasalla olleista aineksista ei kyllä enää olisi saanut pidempää elokuvaa kasattua toimintamielessä ainakaan.

Lopputuomio


Odotukset eivät olleet realistiset, mutta silti elokuva jäi vain hieman rimaa hipoen niiden alle. Mielipide on myös hieman kypsynyt vielä ajan kanssa positiivisemmaksi ja nyt näin parin päivän jäähdyttelyn jälkeen olisin ihan valmis katsomaan elokuvan uudelleen suurella mielenkiinnolla. Ja tietenkin jatko-osa, sekä myös tulevat Kostajien jäsenten omat elokuvat tulevat varmasti jälleen katselluksi. Jos elokuvasta täytyisi yksi suoritus/hahmo nostaa muiden yläpuolelle, niin se olisi Mark Ruffalo ja Hulk. Hulkin omissa elokuvissahan Bruce Banneria/Hulkia ovat näytelleet Eric Bana ja Edward Norton.

Mutta tosiaan kannattaa ehdottomasti katsastaa elokuva, vaikkei olisi näitä kaikkia Thoreja ja Iron Maneja ynnä muita nähnytkään. Se tarjoaa jotain kivaa kaikille, eikä vaadi että nuo kaikki sankareiden omat elokuvat olisi katsottu. Ehkä nyt kuitenkin Thor voisi olla sellainen päällimmäinen kun pahiskin on sieltä otettu ja sitä seuraisi Iron Man ykkönen.

★★★★

Kommentit