Vuoden 2020 parhaat elokuvat - Top 50

Django Unchained (2012)

Ohjaus & käsikirjoitus: Quentin Tarantino
Rooleissa: Jamie Foxx, Christoph Waltz, Leonardo DiCaprio, Samuel L. Jackson, Kerry Washington, James Remar, Walton Goggins
Kesto & tyyppi: Western ja 165 min.
Muuta: Ehdolla 5 Oscariin, mm. paras elokuva, ohjaaja ja alkuperäiskäsikirjoitus


Lupa yliampua


Tervetuloa jälleen vaihtoehtoiseen historiaan tässä tarkoituksellisesti b-elokuvan tyylisessä kunnianosoituksessa spagetti westerneille. Elokuva sijoittuu aikaan juuri ennen USA:n sisällissotaa, entinen orja ampuu kahmalokaupalla valkoisia orjakauppiaita ja elokuvan soundtrack sisältää sellaisen sekoituksen artisteja kuin Ennio Morricone, Tupac Shakur, James Brown, John Legend, Rick Ross, Johnny Cash, Anthony Hamilton, RZA Wu Tang Clanista ja Ludwig van Beethoven. Eli elokuva tekee selväksi että nyt ammutaan yli ja tyylillä. Valitettavasti vain lähes kolmen tunnin aikana ehtii jo negatiivisessa mielessä turtua elokuvan itsensä toistamiseen, elokuvaan todennäköisesti tarkoituksella sopimattomiin kohtauksiin ja jotenkin toisella jalalla ontuvaan tarinaan/sen kuljetukseen. Elokuvan tarkoituksellinen tyyli ikään kuin kääntyy lopulta itseään vastaan. Ja minä sentään nautin äärimmäisen suuresti Machetesta, joka oli lyhyempi, sisälsi uskomattoman määrän suuria nimiä naurettavissa pikkurooleissa ja onnistui pitämään minulla sairaan virneen naamalla koko reilun puolitoistatuntisen. Django Unchainediin oli myös kaavailtu isohko kasa nimiä pikkurooleihin (Sasha Baron Cohen, Gordon-Levitt, Spacey jne.), mutta valitettavasti moni joutui vetäytymään pois muiden projektien päällekkäisyyden vuoksi ja valtaosa näistä sivuhahmoista sitten poistettiin kokonaan elokuvasta pois. Mikä voinee selittää, että siitä jäi vielä puuttumaan sitä jotain.

Elokuva alkaa kuitenkin kun pari valkoista miestä kulkevat hevosilla ja perässä laahustaa viisi mustaa orjaa. Näitä vastaan ajaa vaunuilla saksalainen, entinen hammaslääkäri nykyinen palkkionmetsästäjä, Tri. King Schultz (Waltz, jälleen hyvin leikkisässä Landamaisessa roolissa). Tämä tarvitsee apua metsästämiensä rikollisten tunnistamisessa ja "ostaa" Djangon (Foxx) näiltä kahdelta mieheltä, tai ostohetkellä yhdeltä ja pian oston jälkeen kupsahtaa se toinenkin. Django nimittäin oli orjana samalla plantaasilla, jossa nämä metsästetyt miehet olivat töissä ja pystyy täten tunnistamaan heidät. Palkkioksi avustaan Django saa vapauden. Lopulta huomataan, että a) Django on loistava ampuja ja b) hän jostain syystä pitää valkoisten ampumisesta, eikä asiaa haittaa että siitä saa vieläpä palkkaakin. Samalla Django kuitenkin kaipaa vaimoaan (Washington), joka oli myyty toiselle plantaasille. Tohtori Schultz lupaa auttaa etsimään ja vapauttamaan tämän vaimon, mikäli Django viettää talven hänen apurinaan lainsuojattomia metsästämässä.

Paikka jonne Djangon vaimo on myyty, on Candyland. Omistajana sosiopaattinen Calvin Candie (DiCaprio), joka samalla tilalla kouluttaa Mandingo-taistelijoita. Eli yksinkertaisesti mustat miehet taistelevat toisiaan vastaan paljain käsin kuolemaan saakka ja omistajat keräävät voitot. Länkkärien veijarikaksikkomme Schultz ja Django päättävät punoa valheen ja mennä Candien luo taistelijan ostoaikeissa, sekä sitten siinä samalla ostaa Broomhilda von Shaft, mikä on siis Djangon vaimon nimi. Candien uskollinen kotiorja Stephen (Jackson, joka on elokuvan parasta antia) kuitenkin huomaa, että Broomhilda ja Django tuntevat toisensa. Lopulta juoni paljastuu ja ruumiita alkaa kasaantua.

Ristiriitaa


En ole täysin varma, mitä mieltä olen tästä elokuvasta. Minulla oli sama fiilis Kunniattomien paskiaisten ensimmäisen katselun jälkeen. Odotuksetkin olivat niin korkealla ettei niihin todennäköisesti olisi voinut mitenkään vastata. Sitten katsoin sen toisen kerran ja pidin siitä enemmän. Katsoin kolmannen kerran ja löysin vielä lisää ulottuvuuksia, voisi jopa sanoa että rakastuin siihen elokuvaan. Nyt on täysin sama fiilis tämän ekan katselukerran jälkeen. Toki jos arvostelee elokuvia, niin ne kuuluisi nähdä vähintään kahdesti objektiivisen mielipiteen muodostamiseksi, mutta en tee tätä työkseni ja vapaa-aika on muutenkin kortilla, sekä menneisyydessä on tajuttomasti koettavaa nykyajan valuessa eteenpäin. Odotan DVD:tä ja sekin todennäköisesti vasta tarjouksesta.

Jostain syystä en meinannut lämmetä Christoph Waltzille, tai pikemmin Tohtori King Schultzin hahmolle. Tuli vakaasti mieleeni, että tämä hahmo on jo nähty, sen nimi oli SS-eversti Hans Landa. Tosin tällä kertaa vain Schultz pyrkii pitämään kovaa ulkokuorta, mutta on sisimmältään pehmeä. Waltz itse tekee hyvää työtä, kuten voi myös todeta Jamie Foxxista, jonka hahmo muistuttaa Clint Eastwoodin spagettiwesternien kostajaa. Myös DiCaprio hoitaa lestinsä hyvin. Calvin Candiessa on merkkejä nuoruudesta ja keski-iästä, rosoista karismaa huonoine hampaineen.

Mutta show'n varastaa näyttelijöiden osalta suvereenisti Samuel L. Jacksonin uskollinen ja pitkään suvussa palvellut kotiorja Stephen. Ja kaikesta huomaa, että rooli on kirjoitettu Jacksonille. Hän saa kosolti tilaisuuksia mulkoilla vihaisesti ja hän latoo ilmoille kaikkein ilkeimmän ja aggressivisimman kuuloiset n-sanat, jotka särähtävät korvaan ihan eri lailla, vaikka elokuva niitä viljelee satamäärin. Stephen on jopa niin arvostetussa asemassa, että hän pystyy käymään Candien kanssa lähimain tasa-arvoiselta haiskahtavia keskusteluja ja ilmaisemaan julkisesti jos hän on jostain asiasta eri mieltä. Ja Candie kuuntelee tämän mielipiteitä aina tiettyyn rajaan saakka.


Lopputuomio


Vaikea pala. Haluan arvostaa, haluan olla arvostamatta. Mahtava soundtrack, viihdyttävä ja erilainen elokuva. Kelpo näyttelijänsuoritukset. Valitettavasti vain Quentinin täytyi itsensä saada ruudulle pariksi minuutiksi ja hän tuntui olevan täysin ihan eri ulottuvuudesta latistaen tehokkaasti tunnelmaa. Pysy kameran takana kiitos. Mitäpä tässä enää, katsokaa pois vain, vaikka tuskin sitä tässä kohtaa tarvitsee kehottaa. Ja jos ei tykkää Tarantinosta, niin ei todellakaan tule pitämään tästä elokuvasta. Minä tarvitsen vielä ainakin toisen katsomiskerran, että saan omat palikkani järjestykseen ja paremman kuvan tästä elokuvasta.

★★★★

Kommentit