Vuoden 2020 parhaat elokuvat - Top 50

Top-10: Elokuvien kliseet


10. Auton ovet lukitsematta


Erityisesti toimintaelokuvissa kun sankarimme kipeiten tarvitsee autoa, niin hän löytää sellaisen parkkeerattuna ovet auki ja mahdollisesti vielä avaimet suulla. Tai sitten mahdollisesti jollain elokuvan henkilöllä on jotain tärkeää tavaraa autossaan ja hän pysähtyy käyden jossain nopeasti ja swoosh. Auto ei olekaan enää siinä, koska sinä idiootti et mukamas laittanut ovia lukkoon. Kuka nykyihminen jättää muka vähänkin kalliimman autonsa ovet auki ja eritoten jos siellä on vielä autonkin lisäksi jotain muuta varastettavaa sisällä? Vielä epätodennäköisempää USA:ssa, pimeällä ja jossain tuntemattomalla kadulla.

9. Ruoat jäävät syömättä


Aamiaiseksi on tarjolla täydellinen kliseinen Hollywood-aamiainen. Paistettuja munia, paahtoleipää, pekonia, tuoremehua ja kahvia yms. Sieltä tulee mies sanomalehti kädessä ja joko istuu alas 30 sekunniksi tai ottaa seisaaltaan ehkä puraisun ja ryystää kahvikupin tyhjäksi, koska on todennäköisesti kiire töihin. Ravintoloissa tai baareissa annokset tai juomat jäävät jopa joskus täysin koskematta, tai niistä napsaistaan yhden ainoan kerran. Täysin normaalin ihmisen toimintaa....

8. Sankari vastaan 100 pahista


Massiiviset taistelukohtaukset, missä sankarillamme on vastassa useampi pahis kerrallaan. Onneksi aina kaikki odottavat kiltisti vuoroaan seisten ringissä ympärillä, tai sitten tulevat päälle sopivin väliajoin. Juu, juu, on oleellinen osa viihdyttävää toimintaelokuvaa, mutta panostakaa silloin edes vähän siihen koreografiaan. Aasiasta mallia.

7. Synnytys


Olen jo kurkkuani myöten täynnä Hollywood-elokuvien synnytyskohtauksia. Kaikki naiset synnyttävät samalla tavalla ja eivät ilmeisesti ota mitään kipua lievittävää. Aina on ihan pakko näyttää sitä itse synnytystilannetta, mikä on jokaisessa elokuvassa täysin samanlainen. Nainen työntää ja toisessa kädessä mies, toisessa hoitaja ja pieni hiki virtaa kasvoilla. Kauheaa huutoa ja kätilö huutaa että vielä vähän, muista hengittää, kauhea intensiteetti. Ja sitten.... alkaa kuulua erilaista itkunsekaista huutoa ja sieltä kätilö nostaa yllättävän isokokoisen vastasyntyneen, joka näyttää yllättävän siistiltä ja jolla yllättävää kyllä kasvaa samantien hiuspehkoakin jo. Sitten äidin sylkkyyn ja onnellinen pari hymyilee kun ipana availee keuhkojaan ja rääkyy kuin palosireeni. Kysyn vain, että onko tämä ihan pakko aina näyttää. Joka kerran kun elokuvassa on raskaana oleva nainen, niin ottaa päähän jo valmiiksi kun tietää mihin kohtauksiin tämä väkisinkin johtaa. Säästäkää meidät ilmiselvältä vaikka sairaalan ovilla ja leikatkaa, vaikka siihen kun äiti pitelee lasta huoneessaan ja isä istuu vieressä.

6. Kolaroidut autot syttyvät palamaan


Auto suistuu sillalta ja tippuu kymmenisen metriä, tömähtää maahan ja syttyy palamaan. Tai tulee kolari ja auto pyörii pari kertaa ympäri ja syttyy palamaan. Joskus se leimahtaa liekkeihin reippaasti ennen mitään kontaktia. Silmäkarkkia, mutta läpeensä romuksi mennyt auto näyttäisi paljon ilkeämmältä ja olisi realistisempaa.

5. Hajaannutaan kun joku on kadoksissa


Tottakai kun olette jossain uhkaavannäköisessä ja isossa talossa, tai vaikkapa avaruusasemalla, niin joku porukasta katoaa. Sittenhän tietysti hajaannutaan etsimään tätä yhtä. Pareiksi jakautuminen nyt menee läpi sinänsä, mutta että esimerkiksi kolmen poppoo jakautuu yhden hengen etsintäryhmiksi. Ei ole nämä henkilöhahmot tainneet nähdä omassa universumissaan yhtään kauhuelokuvaa?

4. Rotu-kliseet


Aasialaiset osaavat itämaisia taistelulajeja. Afrikkalais-amerikkalaiset ovat suulaita ja saman rodun vanhemmat täti-ihmiset puolestaan ylipainoisia tiukkoja auktoriteettejä, jotka eivät pelkää ilmaista omaa mielipidettään. Latinot ovat katutietoisia (streetwise), tatuoituja ja omaavat aina yhteyksiä johonkin jengiin. Intiaaneissa ja muissa alkukantaisheimoissa on aina jotain mystistä yms. Onhan näitä nähty ja paljon.

3. Halvat säikäytykset


Vihjataan kamerakulmalla, tapahtumilla ja musiikilla jo hyvissä ajoin siihen, että kohta tapahtuu jotain hiuksia nostattavaa. Ja sitten vielä vedetään oikein kunnolla nupit kaakkoon säikäytyshetkellä jollain korkealla äänellä, niin että katsoja hyppää jo ilmaan ennen kuin edes tajuaa mitä siinä silmien edessä tapahtuu. Jäljelle jää huijattu olo. Tuollaisten tehosteiden kera on ihan sama mitä siinä ruudulla tapahtuu. Siinä hätkähtää, vaikka olisi jo viides katsomiskerta menossa.

2. Pahis vuodattaa suunnitelmansa


Se sarjakuvamainen tilanne kun pahis pääsee niskan päälle ja saa kammettua sen ainoan aseen siitä lattialta. Sitten alkaa tulemaan tekstiä kuin viimeistä päivää ja mahdollisesti vuodatetaan vielä se uskomaton mestarisuunnitelmakin auki sankarillemme. Että ei tarvitse kiirehtiä ja ampua nappia otsaan samantien. Siinä samalla sankari sitten etsii keinoja kääntää tilanne omaksi edukseen ja lopulta onnistuukin siinä. Tappaa/vangitsee pahiksen, pelastaa maailman/USA:n ja saa tytön.

1. Vastaanhangoitteleva esimies


Se esimies, joka useimmiten nähdään armeijassa tai poliisivoimissa. Uhataan selkeästi aloitekykyisintä ja parasta alaista potkuilla/hyllytyksellä tai muilla kurinpidollisilla toimilla, ellei tämä jätä jonkin asian tutkimista kesken. Vielä omassa luokassaan ovat elokuvat, joissa tämä esimies on itse mukana avainosassa tässä tutkitussa rikosvyyhdessä.

Kommentit