Vuoden 2020 parhaat elokuvat - Top 50

V niin kuin verikosto - V for Vendetta (2005)

Ohjaus: James McTeigue
Käsikirjoitus: Andy & Lana Wachowski
Rooleissa: Hugo Weaving, Natalie Portman, John Hurt, Stephen Fry, Stephen Rea

132 min. Toiminta/Fantasia



Remember, remember, the 5th of November


Tervetuloa fasistiseen Iso-Britanniaan tässä mm. The Matrixista tuttujen Wachovskin sisarusten käsikirjoittamassa tarinassa, joka perustuu samannimiseen kirjaan. Elokuva tarjoaa katsojille heti alkuun Englannin historianoppitunnin. 1600-luvulla mies nimeltä Guy Fawkes yritti räjäyttää parlamenttitalon, jäi kiinni ja teloitettiin julkisesti. Tämän jälkeen elokuva siirtyy tulevaisuuden Lontooseen, mutta huomautan että kyseessä ei ole mikään scifi-elokuva. Vallan Englannissa on kaapannut uusi totalitaarinen hallinto ja meille esitellään pian myös henkilö, joka tunnetaan vain nimellä V (Weaving). Tämä kuvassa näkyvä sivistynyt herrasmiestappaja ei jätä yhtään kiveä kääntämättä sytyttääkseen kansan taistelemaan vallanpitäjiä vastaan. Samalla V etsii menneisyyteensä liittyviä henkilöitä kosto sydämessään.

Yksi suosikeistani, Natalie Portman, loistaa naispääosassa Eveyna. Tämä on orpo, jonka vanhemmat hallitus vangitsi poliittisen aktivismin vuoksi. Tyttö työskentelee maan hallinnon pyörittämällä tv-kanavalla, mikä on todennäköisesti maan ainoa tv-kanava, vaikkei sitä elokuvassa erikseen mainittu. Jokatapauksessa V:n ja Eveyn polut kohtaavat eräänä pimeänä iltana synkällä sivukujalla kun V estää Eveyn raiskatuksi joutumisen. Pian heidän polkunsa kohtaavat uudelleen ja lopulta Evey ajautuu läheisiin väleihin V:n kanssa ja tutustuu mysteerimiehen menneisyyteen.

People should not be afraid of their governments.  Governments should be afraid of their people.


Elokuva sisältää kosolti toimintaa ja vauhtia, sekä se herättää myös kysymyksiä, ajatuksia. Pelko on ajanut Britannian elokuvassa nykyjamaan, kansa on antanut väärille ihmisille liian paljon valtaa. V toteaa elokuvassa liittyen sortavaan hallintoon, että "jos haluat nähdä kuka tästä on vastuussa, senkun katsot peiliin". V yrittää sytyttää ihmiset kapinoimaan hallintoa vastaan, mutta hänen keinonsa ovat moraalisesti kyseenalaiset. V on periaatteessa terroristi. Tai sekä terroristi, että vapaustaistelija. Emme koskaan näe V:n kasvoja, jopa Eveylla on mahdollisuus ottaa V:n Fawkes-naamio pois, mutta tämä ei tee sitä. Miksi? Koska tällöin V:stä tulisi ihminen, mutta hän ei ole ihminen vaan hän on idea/symboli. Ja ne ovat luodinkestäviä, elävät ikuisesti. V edustaa vapautta.

Leffasta löytyy kohtaus (spoiler alert, mutta haluan mainita), jossa V ottaa Eveyn vangiksi ja kiduttaa tätä useasti. Miksi moni kysyy? Vapauttaakseen Eveyn. Evey alkaa lopulta arvostamaan omaa persoonallista identiteettiään enemmän kuin omaa elämäänsä. Kun hän ei vastaa kidutuksessa kysymyksiin ja petä V:tä, hän vapautuu. Muutos tapahtuu vain Eveyn omassa päässä, vapaus on mielentila. Jos hallitus houkuttelee ihmiset uskomaan, että heitä sorretaan ja he ovat tossun alla, niin sitten asia on näin. Ihminen itse on aina kuskin paikalla. Eveyn nimikin tietenkin kantaa mukanaan symbolia. Evey = Eve, eli Eeva. Raamatun ensimmäinen nainen maan päällä, äiti. Elokuvassa Evey toimii uuden ideologian, kapinan äitihahmona. Ja kuten leffassa nähdään niin kypsyminen ja herääminen ottaa aikansa.

Elokuva on rakennettu sellaiseksi, että se houkuttelee katsojaa kyseenalaistamaan V:n toimien moraalisen oikeuden. Valtakunnankansleri Sutlerin (muistuttaako nimi jotain?), joka pitää Britanniaa rautaisessa otteessaan, toimiakaan ei pysty tarkastelemaan yksioikoisesti mustana ja valkoisena. Sutlerin uskoo, että hänen toimensa ovat välttämättömiä. Hän haluaa luoda turvallisen yhteiskunnan samalla kun koko muu maailma on kaaoksessa. Tässä kiteytettynä leffapiiriin keskustelua elokuvan tiimoilta: Pyhittääkö tarkoitus keinot?

★★★★

Kommentit