Ihmeotukset: Grindelwaldin rikokset (2018) - elokuvan arvostelu

Sing (2016) - Arvostelu
Veijarimainen koala Buster Moon yrittää palauttaa velkoihin hukkuvan teatterinsa entiseen loistoonsa järjestämällä maailman mahtavimman laulukilpailun.Genre: Animaatio / Komedia
Ohjaus: Christophe Lourdelet & Garth Jennings
Käsikirjoitus: Garth Jennings
Päätähdet: Matthew McConaughey, Reese Witherspoon, Seth MacFarlane, Scarlett Johansson, John C. Reilly, Taron Egerton, Tori Kelly / Sami Uotila, Anna-Maija Tuokko, Antti Lang, Yasmin Yamajako etc.
Kesto: 108 min.

“Singing Competition? Who wants to see one of those? Buster, that’s a terrible idea.” 

Sing on Illumination studiosin käsialaa, jonka aiempia tuotoksia ovat esim. Itse ilkimys -elokuvasarja, Kätyrit ja viime ajoilta aika käsiin levinnyt Lemmikkien salainen elämä. Siinä idea oli loistava, mutta sillä ei lopulta osattu tehdä oikein mitään perushötöstä poikkeavaa. Nyt olemme toisen hyvän idean äärellä, sillä kukapa nyt ei musiikista pitäisi ja laulukilpailun ympärille saa luotua jos jonkinmoisia mielenkiintoisia ja viihdyttäviä tilanteita.

Ohjauksesta vastaa kaksi miestä. Christophe Lourdelet on tähän saakka toiminut aiemmin muutamissa animaatioissa ympäripyöreästi taide- ja animaatio-osastoilla. Garth Jennings on puolestaan vastannut ihan nokkelasta brittileffasta Son of Rambow, sekä ohjannut Linnunradan käsikirja liftareille -elokuvan. Mutta tämä on ensimmäinen kerta Jenningsille animaation parissa tekijänä, joten siinä mielessä pariuttaminen animaation teosta enemmän tietävän Lourdelet'n kanssa on loogista ja ihan rutiinia animaatioiden saralla.

Sukelletaanpa heti ytimeen, sillä fokusta olisi tarvittu. Hahmoja on todella paljon, mikä paljastuu katsojalle heti elokuvan alussa kun liitävä kamera etsii ja esittelee yksi kerrallaan kaikki päähahmot katsojalle. Ja kuten ylläolevasta näyttelijöiden nimilistan tähtiloistosta voi päätellä, niin kaikille on väännetty yhtä merkittävät ja ruutuajaltaan tasaiset roolit. Ja se on tapahtunut tosiaan hieman tarinan kustannuksella. Leffa keskittyy rakenteellisesti luikurimaisen koalan Buster Moonin ympärille. Hänen omistamansa teatteri on peeaa ja hän keksii järjestää amatöörien laulukilpailun yrittäen täten välttyä konkurssilta. Mutta kun meillä on tosiaan samaan aikaan muissa yhtä merkittävissä rooleissa meksikolainen sika Rosita, joka haluaa elämälleen muutakin sisältöä kuin perheen äitinä toimimisen. On isänsä rikollisjengiin kuuluva gorilla, joka haluaisi vain laulaa. Löytyy teinityttöpiikkisika, joka haluaa todistaa kykynsä biisintekijänä veljelleen. On Frank Sinatramainen hiiri, joka viihtyy alamaailman, uhkapelien ja naisten parissa. Ja homman kruunaa esiintymiskammoinen elefantti, jonka ääni on suorastaan enkelimäinen ja nostaa ihokarvat pystyyn. Kukapa muukaan kuin satumaisen ihana ja lahjakas Tori Kelly on esittäjänä.

Gunnar-possu oli leffan hauskimpia hahmoja

Toinen fokusta kaipaava osa-alue: musiikki. Singiin on ahdettu jumalaton määrä pääosin liian lyhyitä katkelmia vähän kaikenlaisista biiseistä. Ilmeisesti niitä on peräti 85, mikä on sikapaljon. Onneksi edes leffan lopussa saadaan esitysten myötä musiikki ensinnäkin kunnolla framille volyymin osalta ja toiseksi saamme kuunnella biisit aikalailla kokonaan pienten katkelmien sijaan. Elokuvan budjetti on "vain" 75 miljoonaa dollaria, joten onkohan olemassa jokin porsaanreikä, että jos esität biisistä x vaikkapa alle 15 sekuntia, niin ei tarvitse maksaa siitä tekijänoikeusmaksuja. Nimittäin kuvittelin elokuvan budjetin olevan lähempänä 200 miljoonaa kuin satasta, eikä alle sata miljoonaa käynyt mielessäkään. Olisin kuitenkin kaivannut Trollsmaista fokusta niihin biiseihin. Eli vähemmän, mutta kunnolla ja pysäyttävämpiä biisejä. Kuten vaikkapa John Legendin All of Me joka laittaa melkeinpä vieläkin kyyneltä tulemaan silmäkulmasta. Joten oli aika rikollista kun siitä ei kuultu kunnolla kuin se 15-20 sekuntia.

Trailerien ja ennakkokäsitysten ongelma on myös se, että odotin niiden myötä vähän erilaista rakennetta juonelle. Odotin ehdotonta keskittymistä idolsmaisen laulukilpailun ympärille. Eli olisi käsittänyt alkukarsinnat ja sitten erinäisiä pudotuspelivaiheita matkalla kohti finaalia. Siinä olisi ollut monia mielenkiintoisia aiheita, joita tutkiskella ja samalla olisi saatu kunnolla nauttia musiikistakin. Ihan ekana nyt tulee mieleen tavallisen tallaajan nouseminen yhdessä yössä superkuuluisaksi, sekä tietysti erinäistä bäkkäridraamaa ainakin keskinäisen kilpailun muodossa. Nykyisellään elokuva otti aika oudonkin käänteen ja loppu tuli vastaan yhtäkkiä. Loppu on itseasiassa melko kummallinen kun sitä alkaa ajattelemaan. Samoin kuin nämä hahmojen tarinat ja ongelmat ratkesivat ihan tuosta vain. Jos gorilla olisi vaan sanonut isilleen, että se haluaa laulaa, niin isi ei istuisi vankilassa. Enkä taida edes liioitella. Myös sellainen selvä kliimaksi jäi puuttumaan, vaikka nuo lopun esitykset olivatkin selvästi parasta antia tässä elokuvassa.


Mutta kaiken kaikkiaan Sing on kuitenkin passelia ja kevyen harmitonta viihdettä hyvän musiikin tahdissa. Odotin yhtä vuoden parhaista animaatioista, mutta ei tällä kyllä meikäläisen 2016 parhaiden pätkien listalle ylletä alkuunkaan. Lopputulos on melko unohdettava, keskitasoa. Se toi lähtökohdiltaan hieman mieleen Mel Brooksin The Producersia. Ja jälleen Illuminationin poikien idea on rikollisen hyvä, mutta ehkäpä se vain yrittää liikaa olla vauhdikas, viihdyttävä ja hieman sekopäinen. Ei ole uskallettu poiketa studion perinteisestä kaavasta, ei ole luotettu katsojaan? Minulta jäi ihan pimentoon miksi teatteri oli Buster Moonille niin tärkeä. Se liittyi isään, mutta en tainnut tajuta sitä täysin ja nyt en enää muista. Se summannee tämän elokuvan. Kivaa ja ihan viihdyttävää pintapuolista perussettiä vailla mitään muistamisen arvoista. 3D ei tuonut lisäarvoa elokuvalle ja suomidub oli ihan okei. Hahmot jäävät todella ohuiksi ja pääosassa onkin ehkäpä eniten itse musiikki, mikä kieltämättä sai jalan melko useinkin vipattamaan tahdissa.


Näyttely 7
Audiovisuaalinen elämys 7,5
Juoni/käsikirjoitus 6
Odotukset, vangitsevuus ja teema 6
Uudelleenkatseluarvo ja legenda-arvo 6
Viihde 7


IMDB

Muita samanlaisia elokuvia: Trolls, A Corny Concerto, Perfect Blue, Frozen - Huurteinen seikkailu, Itse ilkimys 2

Kommentit

  1. Tosi upea leffa koska eläimet joilla on vaatteet päällä. + Olen kuin Johnny gorilla. Lemppari hahmoni on Meena ja Johnny❤😍<3

    VastaaPoista
  2. Tosi upea leffa koska eläimet joilla on vaatteet päällä. + Olen kuin Johnny gorilla. Lemppari hahmoni on Meena ja Johnny❤😍<3

    VastaaPoista

Lähetä kommentti