Ihmeotukset: Grindelwaldin rikokset (2018) - elokuvan arvostelu

American Gangster (2007)


Ohjaus: Ridley Scott

Rooleissa: Denzel Washington, Russell Crowe, Josh Brolin, Chiwetel Ejiofor, John Hawkes, Cuba Gooding jr, Ted Levine, Yul Vazquez etc.

Kesto: 157 min.Musta kummisetäAmerican Gangster on tositapahtumiin perustuva elokuva, jossa Frank Lucas (Washington) perii edesmenneen pomonsa Bumpy Johnsonin imperiumin 60-luvun lopulla. Juuri ennen kuolemaansa Johnson ilmaisee pettymyksensä Lucakselle  koskien nykymaailmaa, jossa suuret ketjuyritykset tukahduttavat pienet paikalliset yritykset, koska nämä isot yritykset ostavat tuotteensa suoraan valmistajilta ilman välikäsiä. Kuinka ollakaan Lucas ottaa tämän kapitalistisen metodin omiin huumebisneeksinsä ja lentää henkilökohtaisesti paikan päälle Kaakkois-Aasiaan saadakseen hankittua huumeet suoraan valmistajalta. Näin hän pystyy tarjoamaan puhtaampaa ja halvempaa tavaraa kuin kilpailijansa. Salakuljetuksen hän hoiti USA:n armeijan kautta, joka sopivasti kävi sotaansa samoilla nurkilla.

Denzel Washington esiintyy hänellä aikalailla tutunlaisessa roolissa. Frank Lucas on rauhallinen ja sulavakäytöksinen, mutta jos joku tekee virheen, tai todenteolla ärsyttää tätä, niin pinnan alta paljastuu armoton johtaja. Ei hän ole ihan heti ihmisiä välttämättä tappamassa, mutta muutoin kurittaa oikein olan takaa. Itsensä hän ympäröi lähimmillä perheenjäsenillään ja maksaa alaisilleen avokätisesti. Kiitospäivänä hän jakaa Harlemissa oppi-isänsä tavoin kalkkunoita ilmaiseksi. Lucas pitää todellakin niin matalaa profiilia, että poliisit eivät edes tiedä tämän olemassaolosta mitään. Hän ei pidä yllään mitään koruja, pukeutuu perusvaatteisiin ja pukuun vaatien samanlaista näkymättömyyttä myös alaisiltaan. Ja sitten kun poliisi saa Lucasista vihiä, niin jälleen menee aikaa ennen kuin he ymmärtävät sijoittaa tämän ravintoketjun huipulle. Miten muka musta mies voi kaapata Mafialta huumeherruuden Harlemissa ja vielä pysyä hengissä?

Rehellisyyden palkka


Toinen puolisko tarinasta kuuluu rehelliselle poliisille, Richie Robertsille (Crowe). Toisin kuin monet muut poliisit, hän ei ota vastaan lahjuksia tai kahmaise takavarikoidusta käteisestä paria setelinippua omaan taskuunsa. Ja kun hän törmää parinsa kanssa n. miljoonaan dollariin merkkaamattomia seteleitä, hän takavarikoi ne tunnollisesti parinsa vastustelusta huolimatta ja saa asemalla vielä kestää vihaisia tuijotuksia kollegoiltaan. Hekin olisivat mieluusti ottaneet osansa tuosta saaliista Ehkä osaksi muiden halveksunnan (ja tietenkin lahjomattomuutensa) seurauksena Roberts päätyy uuden  huumeryhmän johtoon, johon hän saa valita sopimakseen katsomansa miehet. Eikä mene kauaakaan kun varovainen Frank Lucas tekee yhden pienen virheen ja päätyy tämän osaston tutkaan.

Ja jos on töissä vaikeaa, niin kotirintamallakaan suoraselkäisellä ja periksiantamattomalla kytällämme ei mene hyvin. Hän taistelee oikeudessa ex-vaimonsa kanssa heidän yhteisen lapsensa huoltajuudesta. Mikä on kyllä ihan turhaan mukana jo muutenkin riittävän laajassa aiheessa ja pitkässä elokuvassa. Eritoten kun tälläinen skenaario on jo niin nähty, se tuntuu junnaavan paikallaan, eikä asiaan sitten lopulta edes tule mitään ratkaisua. Kaiken huipuksi oikealla Richie Robertsilla ei ole edes lapsia... Elokuvan käsikirjoituksesta muuten vastaa Steve Zaillian, joka vastaa mm. sellaisten elokuvien käsikirjoituksesta kuten Schindlerin lista ja uudemmista mm. Moneyball.

Lopputuomio


Elokuvassa on monta henkilöhahmoa ja tähtikaartia piisaa kun mukana on vielä mm. Josh Brolinia, sekä yksi suosikeistani John Hawkes. Ohjaus ja käsikirjoitus on erittäin hyvää, eikä matkan varrella esiinny töyssyjä. Se on aika paljon sanottu kun kyse on näin isosta aiheesta ja elokuva on pitkä. Joskin voi myös kritisoida, ettei American Gangster sisällä myöskään mitään sellaista säväyttävää. Ei ole mitään mikä vääntää naaman virneeseen, aiheuttaa vihaa, shokeeraa tai edes juuri tyydyttää. Kyyti on laadukkaalla tasolla tappavan tasaista alusta loppuun, edes musiikki ei pistä erityisesti korvaan vaikka tätä omat laadukkaat kuulokkeet päässä katselin. Lopetus oli kyllä kuitenkin tyylikäs. Päähenkilömme kävivät keskustelun saman pöydän äärellä ja viimeinen kohtaus on vuodessa 1991. Vankilasta pääsee mies, jolla oli kerran lautanen ääriään myöten täynnä. Nyt hän astelee harmaaseen betoniviidakkoon ja hänellä ei ole enää yhtään mitään. Ei ole rahaa, vaimo lähti takaisin synnyinmaahansa ja bisneksessä pyörineet sukulaiset ovat vielä todennäköisesti vankilassa. Tosin vaimo kyllä palasi Lucasin luo 2006 nopealla vilkaisulla ja vieläkin on Lucas hengissä, tosin auto-onnettomuuden seurauksena joutuu olemaan pyörätuolissa.

Mutta tosiaan. Mielenkiintoinen elokuva ja aina on myös mukavaa kun tarinalla on jotain todenmukaistakin pohjaa. Ehdottomasti kannattaa vilkaista, mikäli mahdollisuus avautuu.

★★★★

Kommentit