Vuoden 2020 parhaat elokuvat - Top 50

Battleship (2012)


Ohjaus: Peter Berg

Rooleissa: Taylor Kitsch, Alexander Skarsgård, Liam Neeson, Brooklyn Decker, Rihanna, Tadanobu Asano

Kesto 131 min.



Ison budjetin kesäelokuva, joka perustuu Battleship -lautapeliin ja jonka näyttelijälista on kasattu ulkonäkö edellä, sisältäen vieläpä Rihannan elokuvadebyytin. Juonikin vielä osuu yksiin näiden mammuttimaisten surkeiden Battle: Los Angeles ynnä muiden vastaavien elokuvien kanssa, siinä mielessä siis että alienit hyökkäävät. Ne elokuvat kun ovat aikalailla poikkeuksetta surkeita, vaikka rahaa on syydetty niin maan perhanasti menemään. Luvassa kasa roskaa siis jälleen? No eipä nyt kuitenkaan, varsinkin jos odotukset ovat kohdallaan.

Havaijille on saatu rakennettua voimakas viestintäasema, joka pystyy lähettämään signaaleja kauas avaruuteen ja aina toisiin galakseihin saakka. "Tämä on kuin Kolumbus ja intiaanit, paitsi että me olemme intiaaneja", toteaa yksi tämän aseman tutkijoista. Ja niinhän se on, että vain pari viikkoa kuluu (nopsaa toimintaa) kunnes alienit laskeutuvat maapallolle. Tosin tämä on vain sellainen tiedusteluosasto, josta osa eksyy jonnekin Hong Kongiin ja loput laskeutuvat Tyynelle valtamerelle, tarkoituksenaan ottaa ilmeisesti ensin selvää jostain, ehkäpä signaalin alkuperästä. Tämä ei yllättäen käy selville elokuvassa, että miksi alienit tulevat ensin vain pikkujoukolla. Noh, nämä ufot sitten haluavat ottaa yhteyden kotiplaneetalleen ja näyttää vihreää valoa Maan tuhoamiselle, joten tämän viestin lähetykseen he tarvitsevat tuota Havaijin viestintäasemaa.

Samanaikaisesti Havaijilla on menossa jonkinlainen laivastosotaharjoitus, jossa on mukana laivoja useammista maista. Mutta vain USA ja Japani nostetaan spottivaloon. Ja tietenkin kun muukalaiset laskeutuvat juuri tänne sotaharjoitusalueelle, niin saman tien laivasto ampuu varoituslaukauksen ja vihamielisyydet käynnistyvät.

Ne pakolliset henkilöhahmot


Alkuun tapaamme elämässään pahasti alisuorittavan Alex Hopperin (Kitsch), joka viettää syntymäpäiväänsä baarissa veljensä Stonen (Skarsgård) kanssa, joka on laivaston upseeri. Baariin astelee näyttävä Samantha Shane (Decker), jota Alex koittaa epätoivoisesti iskeä ja joka on sattumoisin laivaston amiraalin (Neeson) tytär. Tyttö kaipailee burritoa, mutta baarin keittiö on kiinni, joten Alex lähtee kauppareissulle. Kauppakin on tosin kiinni, mutta sehän ei haittaa, vaan sankarimme murtautuu sinne erään Youtube-hittivideon merkeissä. Poliisithan siinä tulevat paikalle ja hänen veljensä Stone esittää uhkavaatimuksen, että nyt liityt laivaston väreihin tai muuten... Ja hehän sitten ovat mm. viestintäupseeria näyttelevän Rihannan kanssa tuolla sotaharjoituksessa.

Myös toinen stoori kulkee näiden veljesten vierellä. Nimittäin meille selviää, että tämä kaunis Samantha on fyysinen terapeutti armeijan leivissä, joka työskentelee jalkansa menettäneen Mick Canalesin kanssa. Canalesia muuten näyttelee oikean elämän Irak-veteraani Gregory D. Gadson. Luulin oikeasti ihan joksikin ammattilaisnäyttelijäksi, kaverilla olisi lahjoja ja preesensiä. Tämä kaksikko on  vaeltamassa invaasion aikaan juuri tällä saarella, mistä löytyy tuo pahan onnen viestintäasema.

Michael Bay -resepti


Tämä Hasbron Battleship -lautapeli astuu kuviin siinä kohtaa invaasiota kun laivasto huomaa, etteivät alienien alukset näy tutkassa. Japanin aluksen komentaja kuitenkin keksii, että he voivat seurata näiden alusten liikkumista vedessä katselemalla tsunamipoijujen aaltojenliikettä. Tai jotain sinnepäin... En ole pelannut kyseistä lautapeliä, mutta olettaisin että tuossa kohtaa ollaan asian ytimessä kun arvaillaan ruudukossa, että minnepäin se alus liikkuu.

Jos vielä sananen alieneistakin, niin nämä ovat kyllä teknologialtaan surkeimmat Maan tuhoamista yrittävät oliot ikinä. 

Hasbrohan on myös Transformersien takana. Ja Battleship tuntuu Michael Bay -elokuvalta, räjähdyksiä, one-linereita, räjähdyksiä ja räjähdyksiä. Mutta tämä on itseasiassa elokuvallisesti parempi kuin joku Transformerseista. Henkilöhahmot ovat edes niukasti syvempiä, elokuva pitää sisällään ihan oikeaa sotastrategiaa ja, ajatella, juoni on oikeastaan ihan kohtalaisen hyvä. Vaikkakin muutama asia jää kyllä selittämättä ja sattumiakin löytyy.

Lopputuomio


Odotukset olivat elokuvaa kohtaan pohjalukemissa, mutta itseasiassa yllätyin lopulta vallan positiivisesti. Rihanna oli ihan ok tälläisessä roolissa ja sopivasti ohjattuna, eikä haitannut ettei Liam Neesoniakaan juuri näkynyt. Taylor Kitsch oli mielestäni huono John Carterissa, mutta sitten tietysti kun on tälläinen elokuva, jossa fokus on täysin tapahtumissa, eikä henkilöissä niin eipä sitä ehdi, eikä pysty juuri pureutumaan näyttelijäsuorituksiin. Voisiko sanoa siis, että täytti hyvin yksinkertaisen roolinsa.

Eli Battleship on keskimääräistä parempi ison budjetin viihde-elokuva. Jaksoin katsella hyvin ilman halua painella kelausnappia. Heität vain aivot vapaalle ja tiedät millainen elokuva on odotettavissa, niin kyllä tämän jonain syksyisenä iltana katselee ja siitä voi jopa tykätäkin.

★★☆☆☆

Kommentit