Vuoden 2020 parhaat elokuvat - Top 50

Real Steel (2011)


Ohjaus: Shawn Levy

Rooleissa: Hugh Jackman, Evangeline Lilly, Dakota Goyo, Kevin Durand, James Rebhorn, Olga Fonda

Kesto: 127 min.



Lähtökohta


Real Steel sijoittuu lähitulevaisuuteen, jolloin robotit nyrkkeilevät ihmisten sijaan. Ja kieltämättä se tuntuu ihan luonnolliselta kehitykseltä, vaikka tuskin nyt ihmisten välisiä nyrkkeilyotteluita oikeasti lopetettaisiin kokonaan, niin kuin elokuva tuntuisi hieman vihjaavan. Toki onhan jo nytkin televisiossa nähty robottien välisiä taisteluita, mutta nämä elokuvan robotit ovat tälläisiä ihmistä selvästi isompia tietokoneita, jotka ovat kaikenlisäksi ketteräjalkaisia, omaavat hyvän tasapainon ja nousevat vieläpä ylös lattiasta.

Rocky robotein esiteltynä


Elokuvan juoni muistuttaa todella vahvasti Sylvester Stallonen Rocky -elokuvaa. Charlie Kenton (Jackman) on entinen nyrkkeilijä, jolla on oma nyrkkeilyrobottinsa. Tällä hän kiertää ympäriinsä Ameriikan syrjäseutuja ottelemassa. Kaikki kissanristiäiset kelpaavat, sillä Charlie on pahasti velkaantunut ja velkaantuu lisää elokuvan alussa, sekä onnistuu myös saattamaan robottinsa romuksi.

Real Steel lainaa myös muualta ja tarjoilee sellaisen tutun tarinan, jossa isä päätyy tapaamaan poikaansa, jota ei ole nähnyt vuosiin. Olosuhteiden oikusta nämä kaksi päätyvät vastahakoisesti yhteen rajatuksi ajaksi, mutta viikkojen kuluessa heidän välilleen muodostuu kuitenkin vahva side.

Dakota Goyo näyttelee Charlien poikaa, Max Kentonia, joka rakastaa robotteja. Joten kun isä ja poika menevät romuttamolle etsimään osia uuden robotin rakentamiseen, Max löytää mudasta "pienen" (kuvassa) sparrirobotin nimeltään Atom ja vakuuttaa isälleen, että tämä vanha pikkubotti omaa potentiaalia. Ja kun Atom lopulta saadaan käyntiin, siitä löytyy harvinainen varjomoodi. Tämä mahdollistaa paitsi erinäisten liikkeiden nauhoittamisen robotille, niin myös robotin reaaliaikaisen ohjaamisen ihmisen liikkeiden mukaan. Eli siis kuin pirun mahtava Kinect. Atom menestyy pikkukehissä ja pian avautuukin tutunlainen, poikkeuksellinen mahdollisuus otella robottinyrkkeilyn mestaria, Zeusia vastaan. Nimikin viittaa tribuutinomaisesti Rocky -elokuvien Apollo Creediin.

Lopputuomio


Real Steelin robottitaistelut ovat viihdyttäviä ja niiden koreografiaa on selvästi ajateltu huolella pitkään. Sugar Ray Leonard esimerkiksi toimi elokuvassa nyrkkeilykonsulttina. Katsoja todennäköisesti pysähtyy ajattelemaan, että miten ihmeessä tuonkokoisten robottien lyönnit eivät aiheuta paljoakaan vahinkoa ja miten ihmeessä robotit käyttäytyvät niin ihmismäisesti ottaessaan lyöntejä vastaan. Mutta ainakin elokuvaa ajatellessa voisi olla muuten vaikeampaa jännittää erittäin sympaattisen oloisen pikku-Atomin puolesta mestaruusottelussa, ellei tämä olisi niin ihmismäinen ja joutuisi ponnistelemaan kerta toisensa jälkeen ylös ja ottamaan lyöntejä vastaan.

Lähdin aika negatiivisin ajatuksin liikkeelle kun tiesin että tässä on robotteja taistelemassa, kiitos esimerkiksi Transformersien. Ja vaikka juoni nyt oli jo moneen kertaan nähty ja Zeuksen omistajatkin olivat kliseisiä turhakkeita, niin nimenomaan Atom ja taistelukohtaukset pitivät minulla tämän elokuvan kohdalla pään veden pinnalla.

★★★☆☆

Kommentit