Ihmeotukset: Grindelwaldin rikokset (2018) - elokuvan arvostelu

Tuyan häät (2006)


Ohjaus: Quan'an Wang

Rooleissa: Yu Nan, Ba'toer, Sen'ge, Bao'lier


Kesto: 86 min.Tuya on naimisissa Batoerin kanssa, joka vammautui jaloistaan yrittäessään kaivaa kaivoa aavikoitumisesta kärsivässä Mongolian sisämaassa. Nyt Tuya joutuu yksin tekemään kaikki paimentolaisen työt elättääkseen miehensä ja heidän kaksi lastaan, mukaanlukien vedenhaun 15 kilometrin päästä kotoa kaksi kertaa päivässä. Raskas työ vaatii veronsa ja Tuyan välilevy luiskahtaa paikaltaan. Lääkäri varoittaa häntä, että lisärasitus voi lopulta johtaa alaraajojen vammautumiseen. Pakon edessä Tuya ja Batoer eroavat, että Tuya voi mennä uusiin naimisiin ja huolehtia lapsista. Kovapäinen naisihminen kuitenkaan asettaa ehdoksi uudelle avioliitolle sen, että myös ex-mies Batoerin on asuttava saman katon alla.

Yksinkertainen elokuva


Jälleen tätäkin elokuvaa voisi pitää lähes dokumenttina. Ei ole mitään järin dramatisoitua tarinaa, seurataan tapahtuvia asioita vain yhden henkilön näkökulmasta ja ohjaaja tarjoilee useita, pitkähköjä maisemakuvauksia joissa ei dialogia esiinny.

Ainoa ammattinäyttelijä elokuvassa on Tuyaa esittävä Yu Nan, jota saadaan pian katsella täällä länsimaissakin kun Expendables 2 saapuu valkokankaille. Kaikki muut näyttelijät ovat paikallisia mongolialaisia ihmisiä, jotka esiintyvät omilla nimillään. Ja ihan hyvin vieläpä esiintyvätkin kun ei yhtään tullut kiinnitettyä huomiota kun en tätä asiaa ennakkoon tiennyt.

Tämä kiinalainen elokuva siis vain yksinkertaisesti seuraa tapahtumia jotka johtavat Tuyan eroon, sekä sitä kosijoiden virtaa mikä hänen ovelleen ilmestyy keskelle ei mitään. Tieto virtaa ja ilmeisesti sitten taitaa olla pulaa myös vaimoista ja avioliitto on myös kulttuurillisesti tärkeää. Vaikka onhan vaimoehdokaskin erittäin hyvän näköinen, vaikka melkein koko ajan onkin paljon vaatetta päällä ja huivi vielä lämmittämässä pään ympärillä.

Lopputuomio


Tämä on tälläinen eksistentialistinen kuvaus, eli yhden ihmisen ainutlaatuinen kokemus. Hidastempoinen, puolidokumentti. Vaatii kärsivällisen katsojan ja kirkkaan mielen, joka on avoin kokemaan jotain valtavirrasta poikkeavaa. Vaikea edes koittaa sanoa juuri mitään. Mainitaan nyt vielä, että elokuva voitti yllätyksellisesti Berliinin elokuvajuhlilla aikanaan Kultaisen karhun.

★★★☆☆

Kommentit