Vuoden 2020 parhaat elokuvat - Top 50

Kamppailu merta vastaan (2015)

Ron Howardin ja Chris Hemsworthin toinen kollaboraatio erinomaisen Rushin jälkeen oli tämä Moby Dickin tarinan innoittama oikean elämän tarina Essex-aluksesta. Joten juoni isopiirteisesti tuttu kaikille. Lähdettiin metsästämään valaanöljyä ja sitten törmättiin isoon karjuun, joka oli vähän poikkeuksellisempi valas.

Pidän kaikenlaisista elokuvista, mutta merelle liittyvät leffat eivät tahdo sytyttää. Mentiin sitten pinnalla, tai syvyyksissä. En tiedä tarkalleen mikä siinä oikein on. Kenties se, että leffat on vaikea/kallista tehdä, jolloin ne ovat poikkeuksetta Hollywood-tuotantoa ja jolloin niiden tekemisessä kenties otetaan hieman varman päälle. Viime vuosilta toki Kon-Tiki on yksi poikkeus tähän, mutta sehän olikin pitkälti pohjoismaisissa käsissä.

Tässä leffassa on muutamia tunnelmaa syöviä fiboja. CGI:tä on käytetty ja se ei aina vaikuta täysin luonnolliselta, vaan onnistui pistämään jopa itseäni hieman silmään. 3D:nä katsoin, eikä edes se onnistunut tuomaan leffalle oikein mitään lisäpontta. Sanoisin tarkistamatta, että oli jälkikäteen muutettu 3D:ksi. Mikä toki taitaa valitettavasti olla yleensäkin se ylivoimaisesti todennäköisin vaihtoehto ja olisikin mielenkiintoista tietää paljonko tekijät ajattelee sitä, että tämä muunnetaan jälkikäteen 3D:ksi. Koska tässäkin oli vähemmän kivoja etualan sumennoksia jne. eikä ollut mitään varsinaista moneyshottia, jossa 3D-efekti olisi oikeasti saanut hetkeksi ajattelemaan, että olenpa tyytyväinen että sijoitin sen euron-pari lisää tähän 2D:n sijaan.

Isoin kolaus on kuitenkin käsikirjoitus, joka on tasoa sitten ja sitten (tapahtui) ja sitten (tapahtui). Laivan miehistöjen persoonat ovat tuttuja kliseehahmoja, jotka esitellään meille yksittäisten vuorosanojen, tai teon kautta simppelisti. Kenties koska enemmälle ei ole aikaa, koska yleisö odottaa valasta. Mennään turvallinen viihdepää edellä (tajusin, ettei muuten ollut vitsejä leffassa yhtään). On kokematon kapteeni, joka on päässyt rahan avulla asemaansa. On se kaiken osaava perämies (Hemsworth), jonka pitäisi olla kapteeni, mutta joka on köyhästä perheestä vailla nimeä. On perämiehen paras kaveri ja tämä kaksikko on kokenut yhdessä vaikka mitä, he kuolisivat toistensa puolesta. Löytyy kokematon keltanokka, limainen luopio, luotettava "päällysmies" (ei puhettakaan, että muistaisin oikean termin).

Vasemmalla aikuisikään ehtinyt Oliver Twist.
Hämmästyttävää tuo homman kuseminen kässäriosaston puolelta on tosiaan se, että tarjolla on poikkeuksellinen ja kaikki mausteet sisältävä oikean elämän tarina, jonka saisi lähes sellaisenaan tarjoilla katsojille. Mutta eikä mitä... Tarina kerrotaan "tyylitellen" flashbackina. Yksi selvinneistä miehistön jäsenistä kertoo tarinan Herman Melvillelle, joka puolestaan tämän innoittamana kirjoittaa Moby Dickin. Ymmärrän houkutuksen saada tuo historian merkkihenkilö fyysisesti mukaan tarinaan, mutta eihän tuo palvellut mitään, vaan söi pois avainasemassa olleelta Essexin miehistöltä. Fisustakin leffa tarjosi sen legendan, vaikka ilmeisesti kyseessä oli ollut ihan tavallinen valaslajikkeen edustaja, joka laivan oli onnistunut upottamaan. Historiallista tarkkuutta en pysty arvioimaan, eikä ole mielenkiintoa tankata sitä tietoa tarkistaakseni tuota. Mutta uskaltanen arvata, ettei ole liian tarkasti tehty. Se ei toki tarkoita automaattisesti huonoa, mutta kyllä sillä oikomisella/ei-realismilla pitäisi aina jokin elokuvallinen tarkoitus olla.

Kommentit