Vuoden 2020 parhaat elokuvat - Top 50

Zootropolis (2016) - Arvostelu

Kyseessä on Disneyn animaatioelokuva ja tekijätiimin kädenjälki on ollut aiemmin nähtävissä mm. elokuvissa Big Hero 6 ja Frozen - Kaksin karkuteillä. Itse aion viimeinkin ryhtyä tuumasta toimeen ja alkaa kahlaamaan Disneyn elokuvia läpi alusta asti, sekä kovasti olisi houkutusta yrittää jotain niistä kirjoitellakin. Mikä toki taas veisi paljon enemmän aikaa. Toisaalta olisi hienoa tutustua pintaa syvemmältä ja lukea elokuvien teosta, sekä siitä miten ne otettiin vastaan ja veivät piirroselokuvia eteenpäin, sekä miten Disney kehittyi ja kasvoi siinä mukana.

Mutta Zootropolikseen palatakseni se on täydellinen elokuva lapsille ja aikuisille. Se kertoo ja opettaa yhteiskunnasta, sekä ennakkoluuloista ja tasa-arvosta. Zootropoliksen miljöönä toimii sivistynyt maailma, jossa ei ole ihmistä nähtykään, vaan sen asukaskunta koostuu yksinomaan eläimistä. Ja nämä eläimet elävät kuin ihmiset, eli kulkevat kahdella jalalla pukeissa ja ovat osa toimivaa, modernia nyky-yhteiskuntaa.

Bunny Hopps on pieni ja innokas pupu, joka elää maalla ja haaveilee olevansa ensimmäinen lajinsa edustaja, josta tulee poliisi. Kaikki sanovat ettei Bunnysta tule ikinä poliisia, koska puput on luotu enemmänkin maanviljelöiksi. Bunny ei kuitenkaan lannistu vaan lähtee poliisikouluun ja valmistuu vuosikurssinsa priimuksena. Hänen komennuspaikakseen määrätään suurkaupunki Zootropolis ja jälleen hänen on murrettava samat ennakkoluulot kuin jo poliisikoulussa. Kaikki muut Zootropoliksen poliisit ovat kokoluokkaa iso petoeläin/kasvissyöjä, joten pieni Bunny määrätään "oman turvallisuutensa" vuoksi lappuliisaksi. Siellä hän törmää Nick Wilde -nimiseen kettuun, joita kaikki lajit, mutta eritoten jänikset, pitävät epäluotettavina. Eikä tämäkään kettu osoittaudu ensisilmäyksellä poikkeukseksi, sillä hän ansaitsee elantonsa huijaamalla. Bunny kuitenkin tarvitsee Nick-ketun apua selvittääkseen kaupungissa vellovaa mystisten katoamisten sarjaa.

Ja tuo mysteeri on jälleen erittäin fiksua luokkaa, josta päästäisiin suoraan iänikuiseen luonto vs. kasvatus vastakkainasetteluun. Kypsän ja 48 tuntia leffasta isosti lainatun tarinan lisäksi aikuisia viihdyttää myös useammat elokuvaviittaukset aina Kummisedästä, Breaking Badiin ja halutessaan näkee myös pientä viittausta esim. Poliisiopistoon, tai Full Metal Jacketiin. Itse nautin, hymyilin sekä nauroin säännöllisesti koko elokuvan keston ajan. Vaivasin päätäni myös kovasti kuka laulaja tuossa oli roolissa, koska suomidubissakin se taisi laulaa alkuperäisellä kielellä ja tyyli oli erittäin tuttu. Shakirahan se oli, jonka olemassaolon aina välillä unohtaa kun hän ei hirveästi lööpeissä paistattele. Arvostan.

Pienet kauneusongelmat onnistuin kuitenkin elokuvasta bongaamaan. Leffa toistaa tuota samaa tasa-arvo, sekä voit olla mitä tahansa haluat -viestiään koko rahalla. Mutta samalla sen maailma on sellainen, että katsoja pystyy sieltä kätevästi näkemään vain haluamansa asiat ja täten vahvistamaan omaa maailmankuvaansa. Negatiivisesti ajateltuna siis tässä maailmassa ovat esim. vain vahvat eläimet vallankahvassa. Lisäksi elokuvassa puhutaan aina kuinka luonto loi siitä lajista semmoisen ja semmoisen. Kaikki eläimet myös pitkälti näyttävät ainakin osan stereotypioistaan toteen elokuvan aikana. Mutta noh, jos joku haluaa aivopestä lapsensa tiettyyn maailmankuvaan ja asenteisiin, niin eipä sillä ole merkitystä vaikka em. asiat olisi huolellisemmin muotoiltu. Oltaisiin saatu vain vähemmän viihdyttävä elokuva, josta olisi puuttunut huumoria. Sitäpaitsi lapsi taitaa olla tässä kohtaa aikuista viisaampi siten, että näkee eläimet vain eläiminä.

Mutta kaikkinensa elokuva täyttää laadukkaan animaation tunnusmerkit täydellisesti. Siinä ei ole mitään aivotonta koheltamista. Se sisältää opetuksia ja on siis kasvattava kokemus. Siinä on huumoria. Löytyy älykäs, sekä kypsä juoni. On sympaattiset ja valloittavat hahmot, sekä suomeksikin erittäin toimiva ääninäyttely. Tämän kaiken seurauksena elokuvasta pitävät taatusti niin lapset kuin vanhemmatkin. Olisiko jo tässä vuoden paras animaatio? Vähintäänkin Top-3 kamaa.

Kommentit