Ihmeotukset: Grindelwaldin rikokset (2018) - elokuvan arvostelu

Central Intelligence (2016) - Arvostelu

Genre: Toiminta/Komedia
Ohjaus: Rawson Marshall Thumber
Käsikirjoitus: Ike Barinholtz (kässäri, tarina), David Stassen (kässäri, tarina), R.M. Thumber (kässäri)
Päätähdet: Dwayne Johnson, Kevin Hart, Amy Ryan, Aaron Paul
Kesto: 107 min.

Asetelma: Lukiokaverukset tapaavat toisensa 20 vuotta myöhemmin kun CIA-agentiksi muuttunut ex-hylkiö tarvitsee tilintarkastajaksi muuttuneen ex-lukiourheilutähden apua.
Kesällä ilmestyneen leffan ympärillä oli valtava markkinointikoneisto ja en voinut välttyä suistumasta hypen sekaan. Et löydä isompaa elokuvatähteä kuin The Rock, siis fyysisesti. Äijä on järkyttävässä kunnossa ja työmoraalin puutteesta ei miestä voi kritisoida leffapuolellakaan. Joskin parasta laatua on nähty silloin kun mies on saanut olla ehkä vähän sivummalla (Other Guys, F&F), Kevin Hart vastaavasti on aikalailla yksi kuumimpia komedianimiä tällä hetkellä. Pojat vaikuttivat somemarkkinoinnin perusteella tulevan hyvin juttuun keskenään ja viihtyvän toistensa seurassa, joten senkin perusteella leffan sopi odottaa olevan hauska ja viihdyttävä.

Calvin Joyner (Hart) oli lukionsa kuningas ja urheilijatähti. 20 vuotta myöhemmin hän on elämäänsä tylsistynyt tilintarkastaja, joka on naimisissa lukioheilansa kanssa rakoilevassa liitossa. Eräänä päivänä Calvin saa Facebookissa ystäväpyynnön Bob Stonelta (Johnson). Bob oli ylipainoinen hylkiö, jota kiusattiin ja nöyryytettiin läpi lukion. Bobista tuli CIA-agentti ja nyt hän tarvitsee Calvinin apua salaisessa operaatiossa.

Hyvää


Elokuva alkaa vahvasti pop-hitin tahdissa ja lukioajan takauma on ihan mieleenpainuva. Myös näiden kahden pääosanesittäjän välinen kontrasti on jo sinällään hauska. Molemmat toki ovat fitness -intoilijoita, mutta toinen kaveri on sen 2 metriä ja 130 kiloa ja toinen on sen verta lyhyt, että tässäkin elokuvassa kuullaan se vakio penisvitsi. Kevin Hart vetää roolinsa enemmän straightina ja keskittyy louskuttamaan suustaan valitusvirsiä suurella energialla. Eli Kevin Hart näyttelee Kevin Hartia. Dwayne Johnson taas tarjoaa sopivan kontrastin käyttäytymällä kuin se sun oman kaveriporukan rennoin jätkä ja täten kaikkien mieheltä näkemieni haastatteluiden perusteella Dwayne Johnson myöskin näyttelee Dwayne Johnsonia.


Kun leffa lähtee käyntiin, niin vauhtia ja tapahtumia riittää. Osa toimii, osa ei. Elokuvan helmiä on kohtaus parisuhdeterapeutin luona, jossa Calvin vaimoineen käsittelee parisuhteensa ongelmia. Mitä nyt terapeuttina onkin Bob, minkä Calvin tietää pystymättä kertomaan tätä vaimolleen ja tästä Bob ottaa kaiken irti. Nauroin kaksinkerroin.

Elokuva myös tarjoaa ihan pätevän viestin kiusaamisesta ja sen jopa elinikäisistä vaikutuksista. Ne ovat läpi elokuvan läsnä vivahteina Bobin kaikessa käyttäytymisessä, josta on annettava krediittiä Johnsonin näyttelijäntyölle.

Huonoa


Hyvän alun jälkeen Central Intelligencella menee melko kauan asetelmien alustamiseen ja vasta n. 30 minuutin jälkeen alkaa kunnolla tapahtua. Johnson sortuu vähän turhan usein ylinäyttelemiseen ja suurieleisyyteen, eikä hänen toimintansa tule läpi riittävän luonnollisena. The Rock myös ylläpitää pellen roolia, sillä hän pääsee usein tarjoamaan komediset silaukset ja punchlinet. Menestys on vaihtelevaa. Toiminta on harmittavan keskinkertaista, ehkä kankeaakin ja CGI paistaa paikka paikoin turhan vahvasti läpi. Jäin myös kaipaamaan vielä enemmän komediaa, liian paljon tavaraa meni ohi aiheuttamatta edes hymähdystä.Olikohan muuten siinä alun kahvilakohtauksessa Calvinin ja tämän vaimon välillä vain tuulista ulkosalla, vai käytettiinkö siinä tuulikonetta. Koko kohtauksen ajan fokukseni oli lähes täysin vaimon vapaana liehuvissa hiuksissa. Kunnon euroviisufiilistä. Heilui siellä takana toki puskatkin välillä laiskasti.... Liian hämmentävää. Kai se ihan oikeaa luonnollista tuulta oli.

Tuomio


Tämähän on oikeastaan kuin Kevin Hartin ja Ice Cuben Ride Along -leffat. Mitä nyt Cuben vähäeleinen kovis on vaihtunut Rockin puheliaaseen kaveriin ja pääosanesittäjien kemiat eivät toimi yhtä hyvin. Molempien juonet ovat keskinkertaisia, mutta Ride Alongin juoni on kuitenkin sieltä keskinkertaisuuden paremmalta puoliskolta. Central Intelligence sopinee perjantai-illan kertakäyttöviihteeksi Netflixin kautta katseltuna. Pettymys massiiviseen hypeen nähden.


Näyttely 6,5
Audiovisuaalinen elämys 7
Juoni/käsikirjoitus 6
Lähtökohdat ja teema 7
Uudelleenkatseluarvo 6
Legenda-arvo 4,5
Viihdyttävyys 6,5


IMDB

Muita samankaltaisia elokuvia: Ride Along, The Other Guys, Spy, Let's Be Cops, Tappava ase, The Nice Guys

Kommentit