Vuoden 2020 parhaat elokuvat - Top 50

Skiptrace (2016) - Arvostelu


Genre: Toiminta / Komedia
Ohjaus: Renny Harlin
Käsikirjoitus: Jay Longino (kässäri & tarina), BenDavid Grabinski (kässäri)
Päätähdet: Jackie Chan, Johnny Knoxville, Bingbing Fan, Eve Torres
Kesto: 107 min.


Hong Kongilainen etsivä jahtaa kiinalaisen rikollisorganisaation johtajaa, jonka kiinni saamiseksi etsivä tarvitsee organisaation kuvioihin sattumalta sekaantuneen amerikkalaisen uhkapelurin vastentahtoista apua.


Meidän Rennyllä riittää edelleen töitä, vaikka välillä riihimäkeläinen onkin joutunut viime vuosina ohjaamaan amerikkalaisia TV-sarjojakin. Ennakkoon ajatellen elokuva, jota tähdittävät Jackie Chan ja Johnny Knoxville kuulostaa erittäin hyvältä mahdollisuudelta, sekä indikaattorilta siitä että miehen 90-luvun kohtalaiset toimintapläjäykset ovat vielä jonkinlaisessa muistissa maailmalla. Eikä myöskään vuoden 2007 työnäyte Cleanerkaan ole yhtää hullumpi pätkä. Mutta kiinalaisten budjetti on ilmeisesti loppunut jo osin sinne näyttelijäkaartiin, tai ei ole katsottu tarpeelliseksi kylvää sitä muualle. Et voi tehdä hyvää elokuvaa paskalla käsikirjoituksella.

Olen hämmentynyt, että elokuva on raporttien mukaan kerännyt hyvin yleisöä Kiinassa. No, ehkä koska Jackie Chan ja vaikka Knoxvillekin on tyyliin C-tason julkkis, niin onhan mies maailmanlaajuisesti tunnettu. Viime vuosina on muuten nähty paljon Hollywoodin kööriä aasialaisissa elokuvissa. Viime vuonna Jackie Chan teki esim. huonon Dragon Bladen, jossa olivat roomalaisina mukana John Cusack, sekä Adrien Brody. Liekö tämä tälläkin saralla merkki kiinalaisten isoista setelinipuista (kuten futiksessa), sillä nämä elokuvat eivät ole juuri koskaan hyviä. Ainoa äkkiseltään mieleen tuleva poikkeus on The Flowers of War, jota toki kipparoi jo legendaarinen Yimou Zhang.

Hyvää


Muistiinpanoistani löytyy vain yksi puhdas plussa. Kohtaus, jossa keskellä Mongolian tasankoja hoilattiin Adelen Rolling In The Deepia Jackie Chanin johtamana. Musiikkia joka yhdistää kulttuurit ja rodut. Ei ole ollenkaan epätyypillinen viesti näissä Hollywood-nimiä sisältävissä aasialaistuotannoissa, sillä Dragon Bladen koko juoni oli oikeastaan pelkkää kulttuurivaihtoa ja ennakkoluulojen karistamista. Mikä on toki ihailtava viesti, mutta sen voisi toimittaa vähän hillitymminkin perille.

Tie kuvastaa kuinka helppoa keskinkertaisen toimintakomedian tekemisen pitäisi olla.


Skiptrace on myös ideatasolla ihan hyvä lähtökohtiensa puolesta. Jackie Chan on uniikki toimintatähti ja viihdyttäjä olkoonkin, että ikä alkaa hänetkin saavuttaa. Poistuttuaan Hollywoodista ja siirryttyään ehkä enemmän vain draaman pariin, hänen elokuvansa ovat olleet aika olemattomia. Joskin en ole nähnyt näistä kuin muutaman. Viimeiset hyvät elokuvat löytyvät aikalailla vuodelta 2010-2011 Shaolinin ja The Soldierin muodossa. Johnny Knoxville on myös käypä partneri ja hän on vaikkapa The Last Standissa osoittanut pystyvänsä toimimaan ihan pätevänä sidekickina isommalle, ikääntyneelle toimintatähdelle. Mainitaan nyt vielä WWE-kasvo Eve Torres, joka on Gina Caranon avaamalla (?) tiellä naispuolisena muskelina. Toki toisaalta olihan jo Bondeissa naispahiksena Grace Jones. Mutta Carano ehkäpä toi sen jälleen muotiin.

Heitetään vielä yksi seläntaputus Aasian reppureissusta. Nimittäin leffa alkaa Hong Kongista ja sieltä päädytään Venäjälle, josta sitten sankarimme joutuvat reissaamaan maitse ja meloen takaisin kohti Hong Kongia. Ideatasolla jälleen ihan kiinnostavaa ja maisemaa, sekä potentiaalisia kommelluksia olisi pitänyt riittää, mutta silmiemme eteen tarjoillaan vain pari identtistä maalaiskylää, sekä ruudun täydeltä geneeristä vihreää ympäristöä/maisemaa.

Huonoa


Miksi Harlin käyttää niin järkyttävän paljon leikkauksia melko nopeassa tahdissa kuin köyhän miehen Paul Greengrass. Lopputuloksena nämä usein ihmeellisiä ja mielikuvituksettomia kuvakulmiakin sisältävät leikkaukset aiheuttavat vain sen, että katsoja ei pysty hahmottamaan kokonaisuutta ja jopa yksinkertaisimmat tilanteet/kohtaukset sekoittuvat. Leikkaustahti tuntuu olevan lähes vakio oli kyseessä taistelukohtaus, tai ihan vain hahmon herääminen aamulla sohvalta. Minulle tuo järjetön leikkausten määrä on yksi syy miksi eka Bourne-elokuva on selkeästi omassa kastissaan ja viimeisimmän Bournen lopputaistelu meni täysin pilalle. Selkeyttä pojat, selkeyttä. Ei tartte olla Serbuan maut, tai John Wick -tason pitkiä otoksia useissa ympäristöissä. Mutta luulisi tässäkin tähtien sen verran uskottavasti osaavan Chanin ja Torresin johdolla myllyttää, ettei ainakaan pitäisi olla pakko turvautua mihinkään ratatatataaa -otostahtiin.

Tähdille näytettiin ensi kertaa käsikirjoitus

Toinen iso tuotantovirhe on halpa musiikki. Eritoten komediatilanteissa se on sirkusmaista ja jopa tökeröä. Se onnistuu vain lähinnä alleviivaamaan kuinka pahasti elokuvan komedia ontuu.

Kolmantena tietysti todella sekava juoni ja rakenne. En pysynyt täysin kärryillä. Kuitenkin kyseessä pitäisi olla kevyt viihde-elokuva, niin juonen ei saisi olla niin monimutkainen ja sekavasti esitetty, että se vaatii 100% keskittymisen katsojalta. Chanin esittämän etsivän motiivi rikollisjohtajan jahtaamiselle on se, että elokuvan alussa Chanin partneri kuolee kidnapattuna pommi vyötäisillään. Se kestää vain reippaan minuutin, mikä on minusta liian hätäistä. Kuitenkin Chanin hahmon motiivi rikollispomon jahtaamiselle on tietynlainen kosto, niin katsojan pitäisi ymmärtää Chanin hahmon kokema menetys. Tyyliin Goldeneye - Kultainen silmä. Ja kaivoin sitten tämän esimerkin vasta siinä leffan puolivälissä ja lopussa se tarjosi minulle elokuvan suurimmat naurut tahattomasti.

Leffasta löytyy myös maailman pisin vaijeri ja tuo kohtaus sisältää tökeröintä CGI:tä mitä olen hetkeen nähnyt. Miksi sisällyttää sellainen jos ei ole budjettia toteuttaa sitä uskottavasti.


Tuomio


Jos olisin katsonut muuten vain ja kotosalla, niin olisin jättänyt kesken. Voit käyttää rahasi ja aikasi niin paljon paremmin. Olen kasvanut Jackie Chanin elokuvien parissa ja silloin Renny Harlinkin oli vielä Hollywood-ohjaaja. Nuo nimet ovat myös ne kaksi syytä varmasti miksi tämä ylipäänsä Suomeen on (rajoitettuun) teatterilevitykseen viitsitty tuoda.

Näyttely 5,5
Audiovisuaalinen elämys 4,5
Juoni/käsikirjoitus 4,5
Lähtökohdat ja teema 6
Uudelleenkatseluarvo 3,5
Legenda-arvo 3
Viihde 5


IMDB

Muita samanlaisia elokuvia: Hyvä, paha ja outo, Rush Hour, Attack The Gas Station, Going by the Book

Kommentit