Vuoden 2020 parhaat elokuvat - Top 50

Pahan kukat (2016) - Arvostelu




Lähiössä vellovat levottomuudet ja yhteiskunnan eriarvoistumisen aiheuttama kollektiivinen paha olo uhkaavat nielaista mukanaan uusioperheen pojat rikollisille teille.


Genre: Rikos / Draama
Ohjaus: Antti Jokinen
Käsikirjoitus: Antti Jokinen
Päätähdet: Juno, Viljami Nojonen, Eero Aho, Mikael Gabriel, Tommi Korpela
Kesto: 105 min.

Jo elokuvan traileri oli aavistuksen hämmentävä ja ahdistava, sekä elokuva taitaa valitettavasti ensisijaisesti viehättää vain nuorisoa. Se on harmi, sillä elokuvan aihe ei ole koskaan ollut ajankohtaisempi ja ehkä se toimisi herättäjänä itse kullekin siitä, että asiat on menossa kovaa vauhtia perseelleen. Elokuvan viesti on se, että ne ovat jo ja ovat menossa koko ajan syvemmälle. Että enää ei olla kovinkaan kaukana Göteborgin mellakoista. Nuoret syrjäytyvät, eikä päättäjille muodostu mitään todellisuudentajua sieltä kokoushuoneiden tilastojen tuijottelun keskeltä. Ehkä onkin polttavan aiheen kannalta hieman valitettavaa, että elokuva menee hieman muoviseksi fantasioinnkiksi, jolloin sitä on vaikeampi ottaa tosissaan.

Hyvää


Elokuva tuo silmien eteen betonilla päällystetyn, kiinnostavan ja häiritsevän maailman, jota näkee suomileffoissa liian vähän. Jostain valtamedioista nyt puhumattakaan. Rikollisuutta, huumeita, nuorisojengejä, aseita, köyhyyttä. Näitä me ei olla totuttu näkemään kuin jenkkileffoissa. En tiedä kuinka todenmukaista on kun en asu lähelläkään, mutta radiosta kuulin ettei Helsingissäkään viitsi pimeällä enää tepastella yksin. En sitten tiedä onko se ikinä ollutkaan kovin järkevää.

Nämä räppärit ja muut uudet kokemattomat kasvot ovat positiivisia yllätyksiä, joskin kun sallitaan se että näyttelee periaatteessa omaa itseään, niin voiko siitä sittenkään hirveästi yllättyä. Välillä ei vuorosanoista saanut mitään selvää näiltä pääosamiehiltä kun meni hieman mumisemiseksi. Samaten kauniita ja pehmeänoloisia poikia noin raakaan ympäristöön. Mikä toki sitten osuvasti paljastuukin myös itse elokuvassa kun estradille saadaan vähän kovempia ja rumempia setämiehiä. Jolloin osuvasti myös katsojalle tulee mieleen, että näinköhän nämä poikien roolihahmot ovat ihan täysin tajunneet millaisessa maailmassa he tepastelevat. He ovat hieman kuin kahden maailman välissä, eivätkä täysin sovi kumpaankaan. Vähemmän yllättäen elokuvan parhaasta roolisuorituksesta vastaa Eero Aho. Toki siinä on myös se etu, että hänen hahmonsa on eittämättä kaikkein kiinnostavin ja tavallisin.

Kovan suojakuoren alla on herkkä runopoika.

Elokuvan hienoin moraalinen kysymys esitetään kun keskustellaan väkivallasta koulun luokkahuoneessa. Krista Kososen esittämä opettaja kysyy, missä tilanteessa väkivalta on sallittua ja taululle isketään reippaasti yli toistakymmentä syytä. Sitten opettaja iskee takaisin ja kysyy, missä tapauksessa väkivalta teitä kohtaan on sallittua ja luokkahuone hiljenee. Nätti vastaheitto, joka on toki tuhansia vuosia vanha. Esim. tee niin kuin teille haluatte tehtävän ja hammas hampaasta. Nykymaailmasta todellakin puuttuu empatiaa (varoiksi tarkentava linkki) ja siihen Pahan kukat myös osaltaan teemoissaan tarttuu.

Huonoa


Pahan kukat on Antti Jokisen ensimmäinen itse käsikirjoittama elokuva, joka ei perustu mihinkään romaaniin. Sen dialogi on outo sekoitus kirjakieltä ja slangia. Kässäriä ja elokuvan audiovisuaalista yleisilmettä kuvaisin raflaavasti, että elokuva on yhtä hienovarainen kuin nokkakolari. Paljon osia sinkoilee kovalla vauhdilla sinne tänne ja ne eivät sovi saumattomasti kokonaisuuteen, josta muodostuu lähinnä sekava. Välillä nähdään enneunia, joissa paikat ovat tulessa, mellakat käynnissä ja metallimusiikki hyökkää katsojan päälle teatterin ämyreistä miljoonalla desibelillä.

"Babylon system is the vampire, yea"

Junon uusioperheen isän ajatukset ovat elokuvassa myös ihan ymmärrettäviä, mutta siinä kuitenkin sorrutaan liian uskomattomaan melodramaattisuuteen. Kaikesta huolimatta isä on valmis viimeiseen asti luottamaan ja toimimaan poikansa hyväksi kokien viranomaisten vainoavan hänen perhettään vailla syytä. Tämä sitten eskaloituu hyvin karulla ja oudolla tavalla, joka hipoo mahdottomuuden rajoja. On mahdollista tai ei, niin vähemmän sensaatiomainen loppu olisi ollut pysäyttävämpi. Nyt se kuittaantuu olankohautuksella.

Jokisen Antin leffojen miksaus on alkanut vaivaamaan. Paljon kikkailua ja eri tasoja äänissä. Jokin dialogi on ihan siellä sen takia, ettei sitä oikeastaan ole tarkoituskaan kuulla. Jokin on 50/50 kamaa, mutta sitten välillä jää kohtaukselle olennaistakin dialogia kuulematta ja yleensä se johtuu siitä, ettei vaan hyvästä volyymista huolimatta meinaa saada selvää näyttelijän puheesta. Toki tässäkin elokuvassa on ruokapöydässä kuunneltu radio-ohjelma, jossa kerrotaan jotain turkulaisvitsiä, mutta siitä ei tahdo saada täysin selvää kun ruokailun äänet tulevat niin isolla volyymilla radion äänen yli. Ja tuo vitsi on kuitenkin kohtauksen yhtenä keskiönä, koska yksi hahmoista nauraa sille. Joten miksi sitä ei ole tuotu riittävästi esiin. Näitä löytyy harvoin ison budjetin elokuvista, toki välillä tekstitys pelastaa kun kääntäjä on ollut tarkkana. Toki sitten löytyy näitä Star Warseja, joiden äänimaailma ja miksaus on aivan jumalaista. Kaikki balanssissa ja sopivassa paketissa toisiinsa nähden, silti rikkaus säilyy.

Tuomio


Tavallaan pysäyttävä elokuva, jolla luulisi olevan ihan kansainvälistäkin potentiaalia. Mitä nyt elokuva tuntuu koostuvan turhan irrallisista kohtauksista, jotka ovat löysästi toisiinsa nivottuja. Lisäksi valitettavasti suomielokuvalle ominaisesti sen draama on rakennettu melko kömpelölle pohjalle ja henkilöhahmoihin ei pysty juuri samaistumaan edes vähää alusta. Silti elokuvalla on omat hetkensä kompasteluista huolimatta. Hieman ihmetytti kun arvosteluissaan useampi suomalainen osa-aikakriitikko ylemmyydentunteessaan kertoi melkeinpä nauraneensa muutamaan otteeseen elokuvan aikana. Minua ei ainakaan vakavan asian äärellä naurattanut ollenkaan. Eritoten kun muutamista seikoista on omakohtaisia kokemuksia.

Näyttely 6,5
Audiovisuaalinen elämys 7
Juoni/käsikirjoitus 5
Lähtökohdat ja teema 7,5
Uudelleenkatseluarvo 5,5
Legenda-arvo 4,5
Viihde 6,5


IMDB

Muita samanlaisia elokuvia: Rane, La Haine, Wild Boys of the Road, Over the Edge, 8-pallo

Kommentit